News55

Bättre vård i hemmet med mer dialog

En sjuksköterska. En ny avhandling om omvårdnat handlar om vård av äldre sjuka i hemmet och belyser bland annat de äldres relation till de sjuksköterskor som sköter vården
En ny avhandling om omvårdnat handlar om vård av äldre sjuka i hemmet och belyser bland annat de äldres relation till de sjuksköterskor som sköter vården. (Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Vi lever allt längre och gör att antalet äldre i samhället ökar, vilket i sin tur gör att antalet personer med stora behov av vård ökar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskaren Ariel Almevall vid Luleå tekniska universitet har undersökt hur det är att vara äldre och ha ett stort behov av vård.

Hennes avhandling om omvårdnad visar att vardagen i hemmet och relationen till de sjuksköterskor som sköter vården i hemmet är viktig för patienternas välmående.

Hon har tittat på hur vårdgivare uppfattar den här gruppens behov samt relationen mellan sjuksköterskor och de äldre de vårdar.

Hon har undersökt hur människor uppskattade sin hälsa i 60-årsåldern och sett att det är en indikator för vilka som fortfarande var i livet 20 år senare.

Hennes resultat visar också att människor är bra på att bedöma sin egen hälsa och hon tycker att det kan tas tillvara, både av den enskilda och av sjukvården.

Äldre änkor

I sin avhandling har Ariel Almevall även tittat på svårt sjuka äldre med omfattande vårdbehov som fortfarande bor hemma, en grupp som lever under de här förutsättningarna är äldre änkor.

“Att leva med så här mycket stöd är ett ögonblick i deras liv. Innan de behövde stöd har de ofta gett mycket stöd, till exempel vårdat sina män. Det är viktigt att bära med sig när man diskuterar frågor om äldre. Gruppen är oss alla, väldigt många kommer att hamna i den här situationen någon del av vårt liv”, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Änkorna i hennes studie kände sig stolta över att de klarade av att bo kvar hemma, de flesta orkade dock inte lämna sina hem varför rutiner blev väldigt viktiga för dem.

“När du har begränsad ork och har med dig en tanke om att du kanske inte lever så länge till krymper tidsperspektivet. Under intervjuerna gick det upp för flera vilka rutiner som var viktiga för dem”, säger hon i pressmeddelandet.

Hon tillägger att det här är någonting man kan ta till vara på när man möter äldre personer i hemtjänst och hemsjukvård och kontinuerligt föra en dialog om vardagen.

ANNONS

Utveckling behövs

“Lyhördhet och nyfikenhet är viktigt både hos äldre personer och hos vårdpersonal. Åldrandet är en föränderlig process, där tidigare forskning visar på att det sker en utveckling och mognad som förändrar prioriteringar och intressen, men också påverkas av en föränderlig kropp och förändrade relationer”, säger Ariel Almevall i pressmeddelandet.

I sin avhandling intervjuade hon också de som ansvarar över änkornas vård, politiker, enhetschefer och sjukvårdspersonal.

Hon fann att det finns ett avstånd mellan deras intentioner och den vardag de arbetar i, enligt avhandlingen skapar den känslan av distans en maktlöshet.

När hon undersökte relationerna mellan de äldre kvinnorna och sjukskötrskorna som vårdar dem fann hon att relationerna präglas av både professionalism och ett djup.

ANNONS

De äldre kvinnorna anpassar hemmet för att sjukvårdspersonalen ska känna sig välkommen och personalen visar omtanke genom att hjälpa till med småsaker och berömma hemmet.

Ariel Almevall menar att att utvecklingen av hemtjänst och hemsjukvård är avgörande eftersom allt fler kommer att beröras i framtiden och hon anser att det är viktigt att skapa goda förutsättningar för äldre med stora vårdbehov att bo kvar hemma.

Äldrevården i ett paradigmskifte

Den svenska äldreomsorgen står inför betydande paradigmskiften i framtiden, särskilt med en åldrande befolkning och ökade krav på vårdkvalitet. Samtidigt är det lika viktigt att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonal.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS