Den svenska äldreomsorgen står inför betydande paradigmskiften i framtiden, särskilt med en åldrande befolkning och ökade krav på vårdkvalitet. Samtidigt är det lika viktigt att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonal.
Mest läst i kategorin
Det har visat sig att ju nöjdare personalen är, desto bättre upplever vårdtagarna själva kvaliteten på den utförda vården, kärnan i verksamheten, rapporterar Forskning.se.
Lena Rosenberg, professor i arbetsterapi, betonar vikten av att lyssna på både personal och vårdtagare för att kunna förbättra arbetsmiljön för undersköterskor och vårdbiträden. Forskning visar att en bättre arbetsmiljö för personalen leder till högre nöjdhet bland patienter och vårdtagare, vilket direkt påverkar deras välbefinnande.
Forskningsprogrammet Future Care
Forskningsprogrammet “Future Care” har undersökt flera aspekter av äldreomsorgen, inklusive rehabilitering i hemmet, den fysiska miljön på äldreboenden och hur man kan minska äldres ensamhet. Resultaten understryker att personalens erfarenhet och kunskap är avgörande för en fungerande omsorg.
Det finns också en växande medvetenhet om behovet av att integrera ny teknik i äldreomsorgen, men tekniken måste anpassas efter vårdens behov och implementeras på ett genomtänkt sätt.
Beslutet att skaffa surfplattor till äldreboenden var exempelvis inte tillräckligt genomtänkt. Vem skulle ombesörja laddningen av dessa?
Senaste nytt
Positivt med olika projekt för att förbättra vården
Det är positivt att fler initiativ tagits till att förbättra vården och äldreomsorgen. Gruppen äldre personer som behöver viss omsorg växer eftersom de blir äldre, vilket ställer krav på vården.
Äldrecentrum fick nyligen 24 miljoner i sitt projekt att förbättra och utveckla hemtjänst.
Ett pågående forskningsprojekt som ursprungligen startats i Storbritannien med syftet att förbättra vården, har hittills funnit att individuella vårdplaner och regelbunden uppföljning av läkarbesök och mediciner fungerar bäst för en anpassad och flexibel vård.
Vill också bekämpa frivillig ensamhet
För att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre vill regeringen satsa 900 miljoner kronor. Åtgärderna inkluderar hälsosamtal för äldre utan hemtjänst, satsningar på idrott för äldre, och utvecklingen av en nationell strategi för att bekämpa ensamhet.
Sammanfattningsvis är det avgörande att skapa en mer attraktiv och hållbar arbetsmiljö för vårdpersonalen, och att deras erfarenhet och kompetens används mer målinriktat.
Läs också:
Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma
24 miljoner till att förbättra hemtjänst
Debatt: Ny teknik kan förbättra vården
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55