News55

Behöver du ta extra D-vitamin under vintern?

Solen, lax och mejeriprodukter. Vi får i oss D-vitamin från solen, från fisk och från berikade mejeriprodukter.
Vi får i oss D-vitamin från solen, från fisk och från berikade mejeriprodukter. (Foto: KatarinaGondova/Getty Images Pro och Florin Ciobanu’s Images och nevodka/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2025Publicerad: 30 sep. 2025

Under de mörka vintermånaderna är det en del som äter tillskott av D-vitamin för att kompensera för det minskade solljuset, men det är inte alla som behöver det.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi får i oss D-vitamin på två sätt, dels bildas det i huden när vi är ute i solen, dels får vi i oss det via den mat vi äter.

Rekommenderat intag av D-vitamin är enligt Livsmedelsverket 10 mikrogram per dag för både barn och vuxna, men personer över 75 år bör enligt myndigheten få i sig 20 mikrogram per dag.

Det beror på att äldre människor har svårare att tillgodogöra sig D-vitamin.

Livsmedelsverkets rekommendationer

Behovet av att ta tillskott av D-vitamin kan öka under de mörka vintermånaderna när det är mindre solljus och Livsmedelsverket rekommenderar tillskott av D-vitamin för vissa grupper som har svårt att få i sig dagsbehovet via maten.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn under två år och vuxna över 75 år tar tillskott av D-vitamin, samt barn och vuxna som inte äter fisk och, eller, berikade livsmedel.

I Sverige D-vitaminberikas viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ, samt vissa matfetter.

Rekommendationen att ta tillskott av D-vitamin gäller även barn och vuxna som inte får någon sol på grund av att de bär kläder som täcker ansikte, armar och ben, eller som inte är ute på sommaren.

ANNONS
En burk med D-vitamintabletter
Livsmedelsverket rekommenderar att vissa personer tar D-vitamintillskott. Om du behöver ta ett tillskott bör du tänka på att inte ta för hög dos eftersom stora mängder av detta vitamin är giftigt och kan leda till för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. D-vitamin anges ibland i internationella enheter, förkortat IE eller IU (för International Units). 1 IU motsvarar 0,025 mikrogram. 10 mikrogram är 400 IU.
(Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT)
ANNONS

Varierad kost räcker oftast

Överläkaren Katarina Shahidi påtalar att även personer i riskgrupper kan behöva äta extra tillskott på D-vitamin.

“Särskilt om man tillhör en riskgrupp så kan man behöva ta extra D-vitamintillskott som en vanlig, ja, antingen D-vitamintablett eller i en sån här multivitamintablett som många apotek och hälsokostaffärer säljer”, säger hon till Sveriges Radio.

Enligt henne behövs det dock oftast inte om du äter en varierad kost och får lite sol då och då.

“Men äter man fet fisk som lax och strömming, abborre, eller dricker lite lättmjölk, mellanmjölk, margariner, ägg och kött, då får man oftast i sig alldeles tillräckligt med kosten”, säger Katarina Shahidi till Sveriges Radio.

Läs mer på News55: D-vitamin – därför behövs det och så får du i dig det

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

ANNONS
ANNONS