Det sägs att vi kan bevara eller förbättra vår kognitiva hälsa genom att träna hjärnan. Men vad räknas som kognitivt träning, och hjälper det verkligen?
Mest läst i kategorin
Hjärnträning är inte en vetenskaplig term, men enligt Yuko Hara hänvisar det vanligtvis till uppgifter och övningar som är utformade för att stärka specifika delar av den kognitiva funktionen, det skriver Medscape.
Yuko Hara är chef för åldrande och Alzheimers förebyggande vid Alzheimers Drug Discovery Foundation.
Träna hjärnan
Manuel Montero-Odasso är chef för Gait and Brain Lab, Parkwood Institute, i London, Ontario, Kanada, samt teamledare vid Canadian Consortium on Neurodegeneration in Aging och teamco-leader vid Ontario Neurodegenerative Research Initiative.
Han säger att kognitiv träning innebär att utföra en uppgift eller en uppsättning uppgifter där du ökar dina uppmärksamhetskrav för att förbättra fokus, koncentration och minne.
“Du försöker utföra de nya sakerna du har lärt dig och komma ihåg dem”, säger han till Medscape.
Senaste nytt
Skapar nya synapser
Enligt neuroforskaren Michael Merzenich, professor emeritus vid University of California i San Francisco, USA, kan att öka en persons kognitiva reserv och aktivt hantera hjärnans hälsa spela en viktig roll för att förebygga eller fördröja Alzheimers sjukdom.
Manuel Montero-Odasso förklarar att kognitiv träning skapar nya synapser i hjärnan, vilket stimulerar neuroplasticiteten.
“När vi försöker aktivera nätverk främst i frontalloben, prefrontala cortex, är en nyckelmekanism som ligger bakom denna process förbättring av den synaptiska plasticiteten vid excitatoriska synapser, som kopplar ihop neuroner till nätverk”, säger han till Medscape.
Han tillägger att med andra ord genererar vi nya synapser, det är så vi förbättrar hjärnans hälsa och kognitiva förmågor, ju fler neurala anslutningar vi har, desto högre bearbetningsförmåga har vår hjärna.
Prefrontala cortex
Enligt Manuel Montero-Odasso skapar kognitiv träning en anatomisk förändring i hjärnan.
Våra exekutiva funktioner, som exempelvis uppmärksamhet och planering, regleras i huvudsak av hjärnans prefrontala cortex.
Förändringar i prefrontala cortex är förknippade med kognitiv funktionsnedsättning och vid demens finns skador i den delen av hjärnan.
Förändringar i neuroplasticitet har bekräftats med neuroavbildning som har visat att det finns mer aktivering i prefrontala cortex efter kognitiv träning som enligt Manuel Montero-Odasso överensstämmer med nya synapser.
“Det är nu väl förstått att hjärnan kan koppla om sig själv i alla åldrar och i nästan alla tillstånd”, säger Henry Mahncke, vd för hjärnträningsföretaget Posit Science/Brain HQ, till Medscape.
Han menar att om vi förstår principerna för hjärnans plasticitet kan vi bygga en adaptiv hjärna och ge den övningar för att förbättra våra kognitiva förmågor.
Expert: Så kan du motverka att hjärnan krymper
Hjärnans volym krymper med åldern, men denna utveckling är inte helt och hållet oundviklig. En expert berättar hur du kan hålla hjärnan i trim längre.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.