News55

Expert: Så kan du motverka att hjärnan krymper

hjärnan
Hjärnan krymper när vi åldras, men det finns saker du kan göra för att motverka det. Foto: Christine Olsson / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Hjärnans volym krymper med åldern, men denna utveckling är inte helt och hållet oundviklig. En expert berättar hur du kan hålla hjärnan i trim längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brad Sutton, expert inom neurovetenskapen om den åldrande hjärnan och professor i bioingenjörsvetenskap, berättar hur man saktar ner krympningsprocessen för Newsweek

– Hjärnan är ett riktigt komplext organ som har massor av komponenter som går ihop för att bibehålla funktionen när vi blir äldre. Och vi ser saker med MR-röntgen som kan återspegla förändringar i hjärnans struktur, hur den är sammansatt och förändringar i hur den fungerar, säger Brad Sutton.

Experten berättar hur hjärnan förändras när vi åldras.

– När du blir äldre ersätts din hjärnvävnad med vattenfyllda utrymmen. Så vi ser volymreduktioner, säger Brad Sutton.

Han fortsätter:

– Bara genom att titta på en bild av hjärnan kan vi se skillnader. Men om vi zoomar in kan vi mäta hur våra neuroner kommunicerar med varandra. Vi kan se förändringar i hur dessa neuroner är arrangerade och hur effektivt olika delar av hjärnan kan kommunicera med varandra.

Träning håller hjärnan i trim

Träning påverkar hjärnan
Forskning visar att träning har stor effekt på hjärnan hos äldre. Foto: Fredrik Sandberg / TT
ANNONS

Fysisk aktivitet hjälper hjärnan såväl som kroppen att hålla sig i form. Konditionsträning har visat sig särskilt effekt.

– Bara genom att titta på hjärnstorlek kan vi se att äldre personer som gör dessa träningsformer får hjärnvävnad på bara sex månader. Och vanligtvis vid den tiden vi kan se det på en bild är effekten ganska stor, säger professorn. 

ANNONS

Det är inte endast en stillasittande livsstil som gör att hjärnan blir mindre. Forskning visar att rökning och alkohol har stor inverkan på hjärnans krympningsprocess.   

För vissa är konditionsträning inte möjligt, därför undersöker Brad Sutton nu om yoga kan ha samma effekt.

– Jag förväntar mig att vi kommer att se samma resultat som vi såg med träningen, att det kommer att ha en transformerande effekt på olika människor, säger han. 

Professorn hoppas att forskningen ska hjälpa människor åldras hälsosamt. Genom att öka vår förståelse för hur man kan förebygga neurodegeneration kan vi effektivt förbättra den kognitiva hälsan för äldre. 

– Jag tycker att resultaten är lovande eftersom det visar att det går att förändra. Det är inte så att ‘du har förlorat det och det är borta.’ Det finns hopp om att du kan förbättra saker, säger Brad Sutton.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS