News55

Larm: Osynligt hushållsarbete skadar kvinnor

En kvinna skriver i en anteckningsbok. Kvinnor sköter enligt en studie det mesta av det osynliga arbetet i hemmet, att förutse, planera och delegera hushållsarbete, något som påverkar dem negativt
Kvinnor sköter enligt en studie det mesta av det osynliga arbetet i hemmet, att förutse, planera och delegera hushållsarbete, något som påverkar dem negativt. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Kvinnor tenderar att göra mer hushållssysslor än män, även i heterosexuella parrelationer där båda förvärvsarbetar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt forskning från Pew Research Center i USA, tenderar amerikanska kvinnor i heterosexuella äktenskap, som tjänar lika mycket som sina män, spendera mer än dubbelt så lång tid på hushållsarbete som sina män, det skriver Newsweek.

Även i Sverige utför kvinnor mer obetalt hushållsarbete och tar hand om barnen mer än männen, det skriver Jämställdhetsmyndigheten.

Kognitivt hushållsarbete

I en studie analyserade forskare data från 322 småbarnsmammor i heterosexuella relationer för att fastställa hur stora de här könsskillnaderna är och hur de kan påverka kvinnors hälsa.

“Även om uppdelningen av obetalt hushållsarbete har studerats som en drivkraft för global ojämlikhet mellan könen, har den kognitiva dimensionen av hushållsarbete, att planera, förutse och delegera hushållsuppgifter, fått mindre empirisk undersökning”, skriver forskarna i studien.

Forskarna bad kvinnorna bedöma fördelningen av kognitivt och fysiskt hushållsarbete för över 30 vanliga hushållsuppgifter, som matlagning, matinköp, städning, tvätt, transport och koordinering av läkarbesök samt fritidsaktiviteter.

ANNONS

Ojämn fördelning

Den fysiska bördan av de hör uppgifterna var ganska jämnt fördelad mellan män och kvinnor, men mödrarna tog en oproportionerligt stor del av den kognitiva bördan att komma ihåg, förutse och delegera uppgifterna.

ANNONS

I genomsnitt rapporterade mödrar att de tar på sig ungefär 73 procent av allt kognitivt hushållsarbete, medan deras partners tar på sig 27 procent.

När det gällde fysiskt arbete var skillnaden mindre, men fortfarande betydande, kvinnor tog på sig cirka 64 procent av allt fysiskt hushållsarbete och deras partners tog 36 procent.

Osynligt arbete

Forskarna fann också att mammor som tog på sig en större del av de kognitiva hushållsuppgifterna rapporterade högre nivåer av depression, missnöje med relationer, stress och utbrändhet. 

Skillnaden i kognitiva arbetsuppgifter hade faktiskt en mer djupgående inverkan på kvinnornas psykiska välbefinnande än skillnader i fysisk arbetsbelastning.

“De särskilt skadliga effekterna av kognitiva mödor kan delvis bero på deras osynlighet: medan det är lätt att se vilken partner som hackar grönsaker till middag, kan arbetet med att planera en veckovis rotation av måltider förbli okänt av andra familjemedlemmar, eller till och med för en själv”, skriver forskarna, enligt Newsweek.

Först om 30 år kommer kvinnor ikapp

Kvinnor tar fortfarande större ansvar för familjen och hushållet och det påverkar deras inkomster, både nu och på sikt. Först om 30 år kommer kvinnors arbetsinkomst vara i nivå med mäns.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS