News55

Först om 30 år kommer kvinnor ikapp

En kvinna tvättar ett fönster. Fortfarande tar kvinnor större ansvar för hushållet och familjen vilket gör att deras inkomster, och i förlängningen deras pensioner, blir lägre. Enligt en ny rapport kommer de inte komma ikapp männen förrän om 30 år
Fortfarande tar kvinnor större ansvar för hushållet och familjen vilket gör att deras inkomster, och i förlängningen deras pensioner, blir lägre. Enligt en ny rapport kommer de inte komma ikapp männen förrän om 30 år. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Kvinnor tar fortfarande större ansvar för familjen och hushållet och det påverkar deras inkomster, både nu och på sikt. Först om 30 år kommer kvinnors arbetsinkomst vara i nivå med mäns.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En rapport från Swedbank visar att det finns flera orsaker till att kvinnor har lägre inkomster än män, de jobbar exempelvis oftare deltid och i branscher där lönerna är lägre.

Delar inte lika

“En annan viktig orsak är att kvinnor och män inte delar lika på ansvar för hushåll och familj. Det kostar kvinnor tusentals kronor, i förlorad lön, lägre pension och mindre sparande. Med dagens utveckling är kvinnor i kapp först 2052”, säger Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll i ett pressmeddelande.

De flesta kvinnor och män som lever ihop tycker att det är viktigt att dela lika på hushållssysslor men män tar ändå mindre avsvar för familjen och hushållet.

“Hälften av kvinnorna uppger att de har tagit ett större ansvar för barnen, medan det bland män är 12 procent som uppger att de tagit det största ansvaret”, säger Madelén Falkenhäll i pressmeddelandet.

Avstår möjligheter

Hon tillägger att kvinnor också uppger att de anpassar sig för att få ihop livspusslet, exempelvis genom att till avstå från karriärmöjligheter, arbeta deltid eller byta till ett mindre krävande jobb.

Kvinnors faktiska arbetstid är bara 87 procent av mäns och en stor del av kvinnors frånvaro kan förklars av föräldraledighet och vård av sjukt barn.

ANNONS

“För en medianlön innebär det 3 300 kronor mindre i lön efter skatt varje månad och en pension som blir 1 500 kronor lägre per månad”, säger Madelén Falkenhäll i pressmeddelandet.

Hon förklarar att om kvinnor och män sparar 10 procent av sin lön efter skatt kommer kvinnors sparkapital vara nästan 200 000 kronor mindre än mäns. Enligt henne beror det enbart på kvinnornas större frånvaro från jobbet.

Så mycket förlorar kvinnor på vabbande

Kvinnor tar fortsatt ut mer föräldraledighet och vabbar oftare än män. Och deras frånvaro på jobbet kostar dem tusentals kronor varje månad. Det visar en ny rapport från Swedbank.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS