News55

Då blir ensamheten farlig

Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 nov. 2023

Ensamhet skapar ohälsa och gör att vi mår dåligt på flera sätt. Nu har forskare upptäckt var gränsen går och då ensamhet blir farligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ju högre grad av ensamhet man har, desto högre är risken att dö i förtid, slår forskarna fast i en ny stor studie i England. Data har analyserats om över 400 000 personer från registret UK Biobank. Deltagarna var mellan 27 och 73 år vid studiens början och de följdes upp efter omkring tolv år. Syftet var att undersöka om det fanns ett samband mellan olika typer av sociala kontakter och risken att dö i förtid.

Överlag är det en stor riskfaktor att bo ensam, särskilt om man inte har några andra sociala kontakter. För personer i studien som aldrig hade besök av vänner eller familj var risken att dö i förtid 40 procent högre än för de som fick dagliga besök. Riskökningen kvarstod även när forskarna tog hänsyn till andra faktorer som ålder, andra sjukdomar, rökning, alkoholkonsumtion och socioekonomisk status. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Medicine, rapporterar TT.

Ett tröskelvärde

Forskarna har även funnit en gräns för socialt umgänge, och när det kan göra skillnad för hälsan. Ett besök en gång i månaden verkade göra skillnad jämfört med att aldrig ha besök.

– En gång i månaden verkar var en slags tröskelvärde som gör stor skillnad, säger Jason Gill vid universitetet i Glasgow och en av studieförfattarna vid en pressträff.

– Att bo ensam är en stor riskfaktor för känslan av ensamhet känner vi igen från forskning vi har gjort i Sverige, säger Carin Lennartsson, docent och föreståndare för Aging Research Center vid Karolinska institutet och har forskat mycket om ensamhet bland äldre personer. Hon säger i en kommentar till TT att hon har läst studien och tycker att den är intressant.

När man lever ensam kan det konkret innebära en hälsorisk eftersom det till exempel inte är någon som upptäcker att man är sjuk och behöver vård. Sociala kontakter kan även leda till mer fysisk aktivitet som är bra för hälsan.

Upplevd ensamhet

ANNONS

Man kan dock känna sig ensam, även om man har sociala kontakter. Och för den som upplever ensamhet kan det vara ett stort problem.

– Det kan handla om att du inte har någon att dela dina tankar eller prata om ett problem med. Du dör inte av den känslan men på sikt kan den ha stor negativ påverkan på både den psykiska och fysiska hälsan, säger Carin Lennartsson till TT.

För den som är socialt isolerad är hon dock skeptisk till att det räcker med besök en gång i månaden.

– Det kan ha att göra med att det är en förhållandevis ung grupp som studerats. För äldre personer som kan behöva mer praktisk hjälp och kanske hjälp med omvårdnad skulle jag tro att det behövs mycket tätare besök, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS