A-
A+

Då blir ensamheten farlig

Att inte ha sociala interaktioner kan vara livsfarligt om man ska tro en brittisk studie. Arkivbild.
Att inte ha sociala interaktioner kan vara livsfarligt om man ska tro en brittisk studie. Arkivbild.
HälsaTT

Att ensamhet kopplas till ohälsa är ingenting nytt. Nu har forskare upptäckt en gräns för hur ofta en ensam person behöver besök för att det ska göra skillnad.

Ensamhet och isolering kan i kombination öka risken för att dö i förtid, enligt en studie.
Ensamhet och isolering kan i kombination öka risken för att dö i förtid, enligt en studie.

“Innerst inne tycker jag att det är fruktansvärt att vara ensam”, säger en av deltagarna i dokumentären "Vänner sökes" på SVT.

I filmen skildras tre vuxna människors kamp för att få nya vänner och bryta känslan av ensamhet. Och att vara för mycket ensam är inte bara något som kan kännas deppigt utan ökar också risken att dö i förtid, enligt en ny studie.

Fem typer av kontakter

Forskare har i den största studien i sitt slag analyserat data om över 400 000 personer från registret UK Biobank. Syftet var att undersöka om det fanns ett samband mellan olika typer av sociala kontakter och dödlighet, alltså risken att dö i förtid.

Svaret är att ju högre grad av ensamhet desto högre är risken att dö i förtid.

Deltagarna i studien fick besvara frågor om fem typer av de sociala kontakterna: hur ofta de kunde anförtro sig åt någon, hur ofta de kände sig ensamma, hur ofta de fick besök av vänner eller familj, hur ofta de deltog i regelbundna gruppaktiviteter och om de bodde själva. Deltagarna var mellan 37 och 73 år vid studiens början och de följdes upp efter omkring 12 år.

Överlag var att bo ensam en stor riskfaktor, särskilt om man inte hade andra sociala kontakter. För personer som aldrig hade besök av vänner eller familj var risken att dö i förtid 40 procent högre än för de som fick dagliga besök.

Riskökningen kvarstod även när forskarna tog hänsyn till andra faktorer som ålder, andra sjukdomar, rökning, alkoholkonsumtion och socioekonomisk status. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Medicine.

En gång i månaden

Forskarna såg att besök en gång i månaden verkade göra skillnad jämfört med att aldrig ha besök.

En gång i månaden verkar var en slags tröskelvärde som gör stor skillnad, säger Jason Gill vid universitetet i Galsgow och en av studieförfattarna vid en pressträff.

Carin Lennartsson, docent och föreståndare för Aging Research Center vid Karolinska institutet och har forskat mycket om ensamhet bland äldre personer. Hon har läst studien och tycker att den är intressant.

Att bo ensam är en stor riskfaktor för känslan av ensamhet känner vi igen från forskning vi har gjort i Sverige, säger hon.

Att bo ensam och samtidigt ha få kontakter med andra kan rent konkret innebära en hälsorisk genom att det inte är någon som upptäcker att man är sjuk och behöver söka vård. Sociala kontakter kan också leda till mer fysisk aktivitet som är positivt för hälsan.

Men att känna sig ensam, även om man har sociala kontakter, ska inte förringas. För den som upplever ensamhet kan det vara ett stort problem.

Det kan handla om att du inte har någon att dela dina tankar eller prata om ett problem med. Du dör inte av den känslan men på sikt kan den ha stor negativ påverkan på både den psykiska och fysiska hälsan, säger hon.

Hon ställer sig skeptisk till att besök en gång i månaden skulle vara tillräckligt för den som är socialt isolerad.

Det kan ha att göra med att det är en förhållandevis ung grupp som studerats. För äldre personer som kan behöva mer praktisk hjälp och kanske hjälp med omvårdnad skulle jag tro att det behövs mycket tätare besök, säger hon.

Inga fler bridgeklubbar

När forskarna kombinerade olika typer av sociala kontakter såg de att de som uppgett att de bodde själva och aldrig fick besök av familj eller vänner, hamnade i en högriskgrupp, även om de deltog i någon form av gruppaktiviteter en gång i veckan.

Jag har själv fått kommentaren “Inga fler bridgeklubbar”. För den som känner sig ensam är det inte alltid en gruppaktivitet eller nya möten som behövs utan ett förtroligt samtal med någon som har tid att lyssna, säger Carin Lennartsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.