Oftast är det ofarligt att få ett blodtrycksfall med yrsel och ibland svimning, så länge du inte ramlar och slår dig. Men det kan ibland tyda på en allvarlig sjukdom.
Mest läst i kategorin
Ett blodtrycksfall beror ofta på att blodet inte hinner till huvudet när du reser dig snabbt eller har tränat, skriver Aftonbladet.
På grund av gravitationen har blodet en tendens att försvinna nedåt i kroppen, när du reser dig ska en massa små blodkärl dra ihop sig och snabbt pressa upp blodet till huvudet.
När vi tränar letar sig mycket blod till våra muskler för att de ska syresättas och efter träning kan blodet vara kvar där, vilket ger mindre blod i huvudet.
Stelnar
När vi åldras blir blodkärlen stelare och det tar då lite längre tid för dem att dra ihop sig, dessutom kanske de små nervtrådar som får informationen att huvudet saknar blod inte fungerar lika bra.
Därför kan det ta lite längre tid för blodet att nå huvudet så vi bli yra och till och med kan svimma.
Det här kommer oftast efter att vi passerat 60, men det är viktigt att kolla att ditt blodtrycksfall inte beror på någonting annat.
Andra orsaker
Stress, rädsla och starka intryck kan orsaka blodtrycksfall och svimning, det kan dock även vara symtom på en underliggande sjukdom.
Om det finns en bakomliggande orsak till dina blodtrycksfall går det nästan alltid att behandla.
Blodtrycksfall kan bero på diabetes, hjärtrytmrubbningar, anemi, brist på vissa B-vitaminer, som B12, blodförgiftning, sällsynta hormonella störningar och blödning i magen, det skriver Aftonbladet.
Oväntat lite lakrits höjer blodtrycket
Bara tre gram lakrits om dagen höjde blodtrycket hos friska svenskar i en studie. Det är mindre än vad man tidigare har trott. Att lakrits kan höja blodtrycket är välkänt. Det beror på att ämnet glycyrrhizinsyra, som finns naturligt i lakrits, påverkar…
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.