News55

Tennis toppen för seniorer – lever längre

En kvinna ska spela tennis. Tennis kan hjälpa dig att leva nästan tio år längre, enligt en dansk studie
Tennis kan hjälpa dig att leva nästan tio år längre, enligt en dansk studie. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Alla sporter är inte likadana och jämfört med andras sporter har tennis unika hälsofördelar och kan hjälpa dig att leva längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tennis är en krävande sport både fysiskt och psykiskt och att spela regelbundet kan förbättra både den fysiska och den mentala hälsan, det skriver Fortune.

Forskningen om tennis

The Copenhagen city heart study följde 8 500 människor i 25 år och fann att tennisspelare hade större chans att leva längre än personer som spelar badminton eller fotboll eller som cyklar, simmar och joggar. 

Studien beräknar att de som spelar tennis på fritiden kommer leva i genomsnitt 9,7 år längre än de skulle ha gjort om de inte spelade tennis. 

Att spela badminton kan enligt studien förlänga livet med 6,2 år, att simma med 3,4 år och att jogga med 3,2 år.

I en studie från 2020 var personer som spelade tennis minst två gånger i veckan mindre sannolikt feta, kände sig mer energiska och hade bättre övergripande hälsa. 

Fördelarna med tennis beror till stor del på den inverkan det har på hjärtats hälsa. 

Enligt United States Tennis Association, USTA, kan risken för hjärtsjukdomar minska med över 50 procent av att spela tennis tre timmar i veckan. 

ANNONS

En brittisk studie har dessutom funnit att racketsporter, jämfört med fotboll, cykling och löpning, är unikt förknippade med en lägre risk för död av alla orsaker. 

ANNONS

Fokus och smidighet

Förutom att ge daglig rörelse, förbättrar tennisspelande ditt mentala fokus, din reaktionstid och din smidighet.

När du spelar tennis måste du hålla dig alert och det håller igång hjärnan. Ökad smidighet kan stärka din balans och förhindra skador och fall.

Tennis ger också förbättrad rörlighet och greppstyrka. När vi åldras tappar vi muskelmassa och våra ben kan bli ömtåligare. 

Tennis kräver greppstyrka och den kan indikera hur väl vi åldras samt kopplas till hjärtsjukdomar, inflammation och demens.

Fysisk aktivitet motverkar åldersrelaterad muskelförlust. Viktbärande uthållighetssporter som tennis hjälper till att upprätthålla benhälsan och minska risken för benskörhet.

Träning och umgänge är viktiga grundpelare för att åldras väl och tennis kräver att du interagerar med andra, vilket kan vara bra för äldre vuxna som är mer benägna att drabbas av av ensamhet och de negativa hälsokonsekvenser det ger, skriver Fortune. 

ANNONS

Räcker det med bara konditionsträning?

Konditionsträning är bra för dig, vare sig du gillar det eller inte och många kombinerar det med annan träning, men är det okej att inte göra det?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS