News55

Räcker det med bara konditionsträning?

En kvinna är ute och springer. Räcker det med konditionsträning som träningsform eller är det bättre att kombinera med annan träning?
Räcker det med konditionsträning som träningsform eller är det bättre att kombinera med annan träning? (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Konditionsträning är bra för dig, vare sig du gillar det eller inte och många kombinerar det med annan träning, men är det okej att inte göra det?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aerob träning, eller konditionsträning, bränner kalorier och kan hjälpa dig att gå ned i vikt, så länge du inte konsumerar fler kalorier än du förbränner, det skriver Microsoft.

När du konditionstränar varje dag kommer din kropp dock anpassa sig och nå en platå då den börjar bränna färre kalorier och din kondition stagnerar.

Men, genom att regelbundet utmana dig själv och ändra vissa delar av din träning kan du fortsätta anpassa dig och utvecklas.

Bygga muskler

Om ditt mål med din träning är att öka din muskelmassa behöver du lyfta tyngder och då ska du inte överdriva din konditionsträning så att du förbrukar de kalorier du behöver för att bygga muskler.

Konditionsträning kan dock även hjälpa dig att bygga muskler, en studie har funnit betydande bevis för att det kan ge muskeltillväx och motverka muskelförlust i samband med åldrande.

Konditionsträning kan alltså både hjälpa dig att hålla dig i form och bygga muskler, men det är mycket mindre effektivt än styrketräning.

Dessutom, att upprepa vissa rörelser, som du gör vid exempelvis löpning, kan påverka dina leder negativt, därför är det idealiskt att både konditionsträna och styrketräna.

ANNONS
ANNONS

Hjärnan

Konditionsträning har också flera fördelar. Enligt en studie kan konditionsträning främja och utveckla hjärnans exekutiva funktioner, särskilt när vi blir äldre.

Studien fann att “effekten av aerob träning på den exekutiva funktionen var mer uttalad vid stigande ålder, vilket tyder på att det kan mildra åldersrelaterade försämringar”, skriver Microsoft.

Det handlar om kognitiva färdigheter och förmågor som gör att vi exempelvis kan reglera våra känslor, vårt beslutsfattande samt organisera, planera och lösa problem.

Stärker hela dig

Träning frigör endorfiner, lyckohormoner. Konditionsträning är ett väldigt bra sätt att frigöra endorfiner och förbättra din mentala hälsa.

Högintesiv konditionsträning kan öka din bentäthet och göra dina ben starkare, vilket minskar risken för benbrott.

Motion kan bidra till att sänka dina kolesterolnivåer, det gäller även personer som bara konditionstränar och det gäller särskilt vid måttligt intensiv konditionsträning.

ANNONS

Konditionsträning höjer pulsen och att höja pulsen en tid stärker både ditt hjärta och dina blodkärl.

Det här gäller alla olika typer av konditionsträning oavsett hur intensivt du tränar men det bästa är att variera träningen under veckan. Du kan exempelvis jogga en dag och köra högintensiv intervallträning en annan.

Konditionsträning är också bra för dina lungor. När du konditionstränar måste dina lungor jobba hårdare för att få ut syre till musklerna. Det gör dem starkare och effektivare.

Konditionsträning, är också bra för sömnen, även måttlig konditionsträning kan hjälpa dig att somna snabbare och du får en förbättring snabbt

Tecken på Alzheimers försvann med förändrad livsstil

På bara 14 månader försvann nästan helt de tydliga tecknen på tidig Alzheimers sjukdom i hjärnan på den 55-åriga entreprenören Simon Nicholls.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS