News55

Därför blev hon 117 år – hennes egna tips

117 år
María Branyas Morera blev 117 år. I artikeln kan ta del av hennes egna tips till ett långt liv. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

I måndags somnade hon fridfullt in – som hon önskade – som världens äldsta person. Hon har haft tur, har hon sagt, men hon har också undvikit “giftiga” människor i sitt imponerande långa liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har berättat att María Branyas Morera är död.

Förutom problem med rörligheten och nedsatt hörsel var hon i imponerande form.

Läkare häpnade över hennes skarpa sinnelag och minne och hon har själv berättat på X om hemligheten bakom sitt extremt långa liv.

När det sedan började bli dags att lämna jordelivet – hon kände det på sig – förklarade hon att inga tårar ska fällas och att hon var säker på att bli lycklig även på andra sidan.

Branyas levde nära sin familj, hon hade bra gener och var mån om sin livsstil.

En rad studier bekräftar hennes tes om att hälsosamma levnadsvanor förlänger livet.

Business Insider har sammanställt denna krutmormors fem tips till ett långt liv:

  1. Undvik personer som rackar ner på dig, “giftiga” människor. Själv levde hon med sin make i fyra årtionden innan han dog i en ålder av 72 år. Även här stöder forskningen Branyas insikt. BI refererar till en studie från 2020 som visar att personer som kritiseras av sin partner löper större risk att dö tidigt – särskilt äldre vuxna.
  2. Skapa starka familjeband. “Starka, rika och omtänksamma familjeband fungerar som en madrass som dämpar ensamhet”, skrev Branyas på X tidigare i år. Också detta, att ha bra kontakt med sina nära och kära, får stöd i studier.
  3. Var positiv och ångra dig inte. Branyas hade en förmåga att aldrig oroa sig, det är också känt att superhundraåringar inte brukar oroa sig i onödan och känna ånger.
  4. Ät måttligt eller till och med lite åt gången. Det gjorde Branyas och fler riktigt gamla har gjort samma sak och passerat 100 år med råge.
  5. Ät yoghurt varje dag. Branyas har avslöjat att hon åt en kastrull naturell yoghurt varje dag för att hålla kroppen pigg och alert.
ANNONS

Källa: Business Insider

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS