News55

Därför är det svårare att lära nytt när vi åldras

En äldre kvinna tänker. När vi åldras får vi svårare att lära oss nya saker, en forskare har tittat på varför det blir så
När vi åldras får vi svårare att lära oss nya saker, en forskare har tittat på varför det blir så. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Förmågan att glömma kunskap vi inte behöver avtar när vi blir äldre vilket gör att gammal information då kan göra det svårare att lära sig nya saker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ju äldre vi blir, desto sämre fungerar kopplingen mellan olika delar av hjärnan, det konstaterar forskaren Pernilla Andersson.

Våra hjärnor hjälper oss att glömma sådant som vi inte behöver för att lämna plats åt nyare och mer relevant information.

När vi åldras avtar dock förmågan att glömma kunskap och gammal information kan då störa när vi försöker lära oss nya saker. Det här är en minnesstörning kallad proaktiv interferens.

Kommunikationen mellan hjärnregioner

Pernilla Andersson forskar inom kognitiv neurovetenskap vid Örebro universitet och i sin avhandling har hon studerat hjärnans struktur och funktion vid proaktiv interferens.

Hennes forskning visar att äldre personer med minnesstörningar har sämre kommunikation mellan olika regioner i hjärnan och att de tenderar att ha sämre kvalitet på de fibrer som kopplar ihop hjärnans olika regioner.

“De här kopplingarna är viktiga för att olika hjärnregioner ska kunna kommunicera med varandra. När kvaliteten är lägre kan det påverka hur effektiv och snabb kommunikationen är”, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Förändringar i hippocampus

ANNONS

Pernilla Anderssons forskning visar även att förändringar i en hjärnregion som är viktig för minnet, hippocampus, verkar påverka hur minnesstörningar hos äldre kan hanteras.

“När hippocampus krymper ökar risken för proaktiv interferens i äldre ålder. Hippocampus spelar en viktig roll när det handlar om att notera i vilket sammanhang en viss information eller händelse sker “, säger hon i pressmeddelandet.

I forskningen om varför minnet försämras när vi åldras och varför det blir svårare att lära sig nya saker är det här viktiga pusselbitar.

Inga konkreta råd

Enligt Pernilla Andersson är det här ett ganska outforskat område och variationen i hur vi åldras kognitivt är stor.

När vissa människor åldras fortsätter de prestera som om de vore yngre och det är ännu inte helt känt vad som avgör om vi som äldre kommer drabbas av försämrad minnesförmåga.

Det finns än så länge inga konkreta råd för hur vi kan minska risken att drabbas av minnesstörningar när vi blir äldre.

Järn i hjärnan kan påverka vårt minne

Järn är det vanligast förekommande ämnet i våra hjärnceller och det är viktigt för våra hjärnors funktion, men med åldern bildas ansamlingar som kan skada hjärnan.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS