För kvinnor som varit sjukskrivna för utmattning eller depression kan vägen tillbaka till arbetslivet kantas av oväntade hinder – från det egna hemmet. En ny studie visar att krav, förväntningar och vanor i familjelivet påverkar återgången i arbete mer än jobbet i sig.


Mest läst i kategorin
När forskaren Åsa Hedlund vid Högskolan i Gävle undersökte vad som hindrar kvinnor från att återgå i arbete efter sjukskrivning för psykisk ohälsa, visade sig hemmiljön vara en avgörande faktor. I hennes studie deltog 300 kvinnor som varit sjukskrivna i minst två månader för tillstånd som utmattning, depression eller ångest.
Resultaten visade att det inte var arbetsplatsen som utgjorde det största hindret – utan snarare det privata livet.
“Hemsituationen betydde mer än jobbet”, säger Åsa Hedlund, till Sydsvenskan.
MISSA INTE: PFAS i vin bara början – TFA finns nästan överallt i svensk natur
Tryck från närstående – uttalat eller underförstått
Många av kvinnorna i studien beskrev hur det fanns en underliggande press från familjemedlemmar att stanna kvar i hemmet. Det kunde till exempel handla om att barnen inte längre ville gå på fritids eftersom mamma var hemma, eller en känsla av att partnern förväntade sig att hon fortsatt skulle ta huvudansvar för hem och hushåll.
Få berättade om uttalade krav från närstående, men många upplevde en tyst förväntan om att de skulle fortsätta sköta hemmet – även om de började jobba igen. Detta kunde göra det svårt att hitta balansen mellan arbete och privatliv, särskilt när de vant sig vid en viss vardagsstruktur under sjukskrivningen.
“Det handlar mer om vad de tror att andra tänker”, förklarar Åsa Hedlund.

Senaste nytt
Vanor som är svåra att bryta
Under en längre sjukskrivning hinner ofta nya rutiner etableras. Kvinnan blir kanske den som alltid finns tillgänglig för barnen, tar hand om hushållet och är navet i vardagen. När det sedan är dags att återgå till arbetslivet uppstår en konflikt: Hur fördelar man tiden, orken och ansvaret?
I vissa fall kunde även förväntningar utifrån spela in, som när skola eller vård uttrycker att det är positivt att en förälder finns hemma – särskilt om det finns barn med särskilda behov. Det kan skapa ytterligare ett lager av press att fortsätta vara tillgänglig, trots att kvinnan själv kanske längtar efter att komma tillbaka till jobbet.
Forskningen visar samtidigt att arbetet i sig ofta inte är det som belastar kvinnornas hälsa – tvärtom kan arbetslivet bidra till återhämtning. Att ha ett jobb att gå till, få känna sig behövd och arbeta ostört kan vara positivt för välmåendet.
Arbete som väg till återhämtning
Det avgörande är hur återgången stöttas. Sjukskrivna kvinnor som upplevde att deras familj ville att de skulle börja jobba igen – på ett uppmuntrande och förstående sätt – hade ofta lättare att ta det steget.
“Om deras familj ville att de skulle börja jobba igen så hjälpte det. Det vill säga om det var på ett stödjande sätt och inte enbart för att de behövde dra in pengar”, säger Hedlund.
Studien fokuserade enbart på sjukskrivna kvinnors upplevelser. Frågan om hur män – exempelvis partners – ser på kvinnornas sjukskrivning och återgång till arbete lämnades obesvarad. Åsa Hedlund konstaterar att det hade varit intressant att undersöka även männens perspektiv, något som enligt henne hittills fått lite uppmärksamhet i forskningen.
Läs mer:
”UV-bada” – Ny trend påskyndar hudens åldrande
Äldreomsorgen inför stora utmaningar – kraftig ökning av 85-plussare
Nya experiment: Plasten tränger sig in i kärnan av våra celler
Stora skillnader i skydd mot covid – bland de äldre