News55

De vanligaste misstagen som får bakterier att sprida sig i köket

bakterier
Rätt placering av glas och bestick minskar risken för att bakterier sprider sig (Foto:JESSICA GOW / TT Bertil Ericson / TT)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 28 okt. 2025Publicerad: 29 okt. 2025

Du rengör med disktrasan, tvättar händerna med kökshandduken och ställer in glasen i skåpen. Köket kanske ser rent ut, men sanningen är att du precis skapat perfekta förhållanden för miljarder bakterier.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de största bovarna i köket är disktrasan. Forskaren Solveig Langsrud varnar för hur snabbt bakterier växer i en fuktig miljö.

“En kökstrasa kan innehålla upp till tio miljarder bakterier,” säger hon enligt Dagens PS.

Problemet ligger inte i hur ofta du byter trasa, utan snarare hur du använder den. En fuktig trasa är ett paradis för bakterier. För att undvika det ska den alltid sköljas noggrant, vridas ur och hängas luftigt efter varje användning.

“Har du torkat upp rå kyckling, hundkräk eller jord – byt trasa direkt. Och tvätta händerna,” uppmanar Langsrud.

Handduken – ofta värre än du tror

Även kökshanddukar sprider bakterier snabbare än man anar. Jostein Medhus vid Kulinarisk Akademi säger att många byter alldeles för sällan.

“Handduken används ofta till saker du senare stoppar i munnen – bestick, glas, tallrikar. Fuktiga tyger blir bakteriehärdar snabbare än du hinner säga ‘matförgiftning’,” säger han enligt Dagens PS.

Rekommendationen blir därför att byta handduk minst två gånger i veckan. Och vill du inte vara sämre än kockarna i ett restaurangkök är dagliga byten det som gäller. Se också till att handduken hänger luftigt så att den torkar snabbt – allt för att undvika oinbjudna bakterier.

ANNONS
ANNONS

Rätt diskvanor håller bakterierna borta

Många undrar hur besticken ska stå i diskmaskinen. Enligt Solveig Langsrud blir de renast med skaftet nedåt.

Hur du sen ska förvara glasen i skåpet är inte en självklarhet. Jostein Medhus föreslår att de glas du använder dagligen kan stå med öppningen upp, men glas som används mer sällan bör stå upp och ner.

“Men sätt aldrig in glas som är fuktiga. Då bildas fuktfickor som luktar unket snabbare än du hinner öppna vinet,” förklarar han.

Då är det dags att byta ut skärbrädan

Att lägga en fuktig skärbräda ovanpå en annan är, enligt Medhus, ett av de största misstagen i köket. Mellan de två brädorna blir det varmt, fuktigt och mörkt – med andra ord en perfekt miljö för bakterier.

Efter diskning bör du alltid ställa brädan på högkant så att den torkar. Är den gammal, missfärgad eller full av djupa skåror är det dags att byta. “Det är ingen antikvitet. Det är en smittorisk”, säger Medhus.

Vill man rädda en gammal favorit går det att hyvla bort några millimeter eller göra en saltbehandling för att dra ut smuts.

ANNONS

Läs mer på News55: Så ofta ska du byta dina sängkläder

Se även: Bli rik: 200 000 kronor kilot för en svensk svamp. Dagens PS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS