Vi har fått lära oss att det blå ljuset från mobilen kan störa sömnen, men stämmer det verkligen? En expert menar att det är lite mer komplicerat än så.
Mest läst i kategorin
För den som kämpar med att somna kan det vara lätt att skylla på mobilen och det oändliga nyhetsflödet den erbjuder, det skriver The Guardian.
Enligt en expert är tanken att det är det blå ljuset från mobilen som stör vår sömn dock inte helt korrekt.
Vår så kallade carkadiska klocka, eller vår dygnsrytm, följer ljuset och blått kortvågigt ljus, som dagsljus och det ljus som teknik avger, påverkar visserligen vår dygnsrytm, men det hela är lite mer komplicerat än så.
Inte färgen utan styrkan
Stuart Peirson år professor i carkadisk neurovetenskap vid Oxford University och han menar att sömn är en komplex process.
Han förklarar att de receptorer i våra ögon som signalerar till hjärnan när det är dags för oss att vakna triggas av celler som absorberar blått ljus men de triggas även av de celler som absorberar ljus med längre våglängder.
Det är alltså inte ljusets färg som är problemet utan själva styrkan på ljuset och hur länge vi utsätts för det.
Innehållet mer än ljuset
Ljuset från våra mobilers skärmar är faktiskt ganska svagt, dagsljus är 1 000 gånger starkare än en mobils genomsnittliga ljus.
Vanlig rumsbelysning är i genomsnitt tio gånger starkare än mobilens ljus, vilket är anledningen till att du kan bli sömnig om du släcker taklampan när du varvar ned på kvällen.
Stuart Peirson säger att blått ljus från mobiltelefoner tekniskt sett kan störa sömnen, men att effekterna är små om du inte använder telefonen med ljus skärm i flera timmar och redan har sömnproblem.
Han menar att det är mer sannolikt att sömnen påverkas av det typ av innehåll du tittar på när du skrollar på mobilen.
Studie: Hjärnan åldras snabbare av dålig sömn
Du som tampas med dålig sömn – det är dags att försöka rätta till det. Annars tar din hjärna stryk och riskerar att åldras i rasande fart.