Sverige har nu en nationell strategi för psykisk ohälsa och förebyggande av självmord som ska börja gälla i år och nästa år.
Mest läst i kategorin
Regeringens strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention, sträcker sig från 2025 till och med 2034, strategin heter Det handlar om livet.
Strategin innehåller ett ramverk med fyra övergripande mål och sju delmål samt ett uppföljningssystem för effektivare arbete och ökat lärande, det skriver Folkhälsomyndigheten.
Strategins mål
Visionen i regeringens strategi är ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen där ingen ser självmord som den enda utvägen.
De övergripande målen är:
- Förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen.
- Färre självmord.
- Minskning av påverkbara skillnader i psykisk hälsa.
- Minskning av negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.
De sju delmålen är:
- Ökat fokus på att stärka psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa som resurs för individ och samhälle.
- Ökade investeringar i barn och unga för en god psykisk hälsa genom hela livet.
- Ett inkluderande och hållbart arbetsliv som främjar psykisk hälsa.
- Ett inkluderande samhälle med delaktiga invånare.
- Vård och omsorg som möter patienters och brukares behov.
- Stärkt suicidpreventivt arbete.
- Stärkt kunskapsutveckling inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Källa: Folkhälsomyndigheten.
Senaste nytt
Myndigheter och andra aktörer
Totalt har 27 myndigheter i uppdrag att medverka i det arbete som är kopplat till den nationella strategin.
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska, i nära samverkan med övriga myndigheter, samordna, stödja och följa upp genomförandet av strategin.
Fler aktörer, som kommuner, regioner, civilsamhällets organisationer, näringslivet och forskare, kommer också vara delaktiga.
Regeringens handlingsplan för genomförandet av stretegin inom psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026 beskriver och redogör för regeringens prioriterade insatser för att uppnå strategins vision och mål.
Drabbar äldre
Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem och det drabbar även äldre, SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson framhåller att den grupp som i störst utsträckning tar sitt liv är äldre män, det skriver Senioren.
“Vi hoppas att strategin och dess handlingsplan underlättar för alla att höja ambitionsnivån i arbetet för äldres psykiska hälsa och livsgnista”, säger hon till Senioren.
Hon tillägger att SPF Seniorerna ser fem emot den redovisning av Folkhälsomyndighetens uppdrag att kartlägga äldres psykiska hälsa och ohälsa som ska presenteras i höst.
Åldrandet ger utmaningar
Under framtagandet av strategin har flera delar av civilsamhället, även SPF Seniorerna, bidragit med kunskap och erfarenhet om äldres psykiska hälsa.
“Vi har pekat på vikten av att ha med kunskap om människans åldrande och hur det påverkar fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa”, säger Eva Eriksson till Senioren.
Hon förklarar att åldrandet kan ge utmaningar med fysisk sjukdom, funktionsnedsättning, ofrivillig ensamhet och isolering samt ökade riskfaktorer för psykisk ohälsa.
“Det kan i sin tur leda till oro, ångest och depression som i sin yttersta förlängning kan leda till suicid. Vi hoppas att strategin och dess handlingsplan underlättar för alla att höja ambitionsnivån i arbetet för äldres psykiska hälsa och livsgnista”, säger hon till Senioren.
Psykisk ohälsa störst bland de allra äldsta
Enligt en ny mätning av lycka är svenskar världens fjärde lyckligaste folk, samtidigt ökar vår psykiska ohälsa, hur går det här ihop?
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.