News55

Det här kan skydda hjärnan när vi åldras

En man smakar på krasse. Det är bra för hjärnan och för hälsan att äta vegetarisk kost, men när du åldras föreslår en folkhälsoforskare att du lägger till ett par saker till menyn
Det är bra för hjärnan och för hälsan att äta vegetarisk kost, men när du åldras föreslår en folkhälsoforskare att du lägger till ett par saker till menyn. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

En kardiolog och folkhälsoforskare som bor i en av världens blå zoner har forskat om kost och hjärnan och föreslår att du äter vegetariskt men lägger till två saker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Loma Linda i Kalifornien, USA är en så kallad blå zon. Här bor en grupp sjundedagsadventister som tenderar att leva upp till 10 längre än andra amerikaner, det skriver Business insider

Alla av dem blir inte 100 år, men de har ofta relativt god hälsa längre än de flesta andra i USA.

En stor del av deras vinnande strategi verkar vara maten. Adventister prioriterar sådant som bönor, grönsaker och fullkorn i sin kost och äter vanligtvis inte särskilt mycket kött eller skräpmat.

Lite kött för hjärnan

En ny studie av mer än 88 000 adventister över hela Nordamerika tyder dock på att även om vegetarisk kost generellt är bra för en persons allmänna hälsa, kanske det inte är det bästa för en åldrande hjärna.

“Även om den vegetariska kosten gör många bra saker, när den väl tar människor upp i 80-årsåldern, ser det ut som att en förbättring är möjlig. Det kanske inte är köttet så klart, men det kan bara vara det”, säger Gary Fraser till Business Insider.

Han är adventist, kardiolog och folkhälsoforskare och bor i Loma Linda och hans nya studie visar att adventister i 80-årsåldern och äldre, som är vegetarianer, drabbas av stroke, demens och Parkinsons sjukdom i något högre grad än andra adventister som äter lite kött.

ANNONS

Förhindrar för tidig död

ANNONS

Vegetarisk och vegansk kost, särskilt kost med bönor och fullkorn, är bra för att minska risken för livshotande sjukdomar.

“Vi har mycket goda bevis för att vegetarisk kost generellt sett är mycket bra på att förhindra ett stort antal av vad vi kan kalla ’för tidiga dödsfall’ i 50-, 60-, kanske tidig 70-årsålder”, säger Gary Fraser till Business Insider.

I sin studie fann han att även i hög ålder kan en bra antiinflammatorisk vegetarisk kost sänka oddsen för njursvikt, infektionssjukdomar, typ 2-diabetes eller hjärtsjukdomar.

Det är inte hållbart att äta ultraprocessat rött kött eller fågel varje dag. Forskning tyder på att de flestas kognitiva hälsa skulle öka av att byta ut några portioner bacon eller varmkorvar mot lite bönor och fullkorn.

Omega-3-fettsyror

Gary Fraser misstänker att det som händer med den åldrande hjärnan, åtminstone delvis, kan bero på ett absorptionsproblem. 

När vi åldras blir vår kropp mindre effektiv på att omvandla viktiga näringsämnen som omega-3-fettsyror från nötter eller olja till det hjärnan behöver för att må bra.

Gary Frazer antog att avsaknaden av långkedjiga omega-3 hos mycket gamla personer kan vara en del av problemet.

ANNONS

Bra med vegetarisk kost

Det betyder dock inte att en genomsnittlig köttätares kost är en det bästa för hjärnans hälsa. 

Gary Fraser och hans team studerade bara adventister och det är människor som generellt sett äter en hälsosammare, mer näringsrik kost än de flesta andra.

Det är fortfarande svårt att argumentera mot den befintliga mängd bevis som tyder på att det är bra för hjärnans hälsa att äta mer vegetarisk kost.

Det är definitivt bättre än att äta vad forskare kallar amerikansk standarddiet, SAD, som innehåller mycket ultraprocessade kakor, snacks och sockerhaltiga drycker samt lite näring.

Gary Frazer är i 70-årsåldern, och hans kost innehåller väldigt lite rött kött och mjölk, men han pekar på två viktiga saker hjälper till att bevara hjärnans hälsa.

Det ena tillägget

För det första är det fisk. Han rekommenderar cirka två måltider i veckan som innehåller någon form av fet fisk, som innehåller massor av omega-3.

ANNONS

Tidigare forskning har redan föreslagit att det finns starka samband mellan konsumtion av omega-3 och bättre kognition. 

En studie från 2022 fann att medelålders vuxna som regelbundet äter omega-3 tenderar att ha bättre abstrakt resonemang och att de områden i hjärnan som ansvarar för inlärning och minne hos dem är fysiskt större.

Fet fisk, kött och ägg innehåller också mycket avnäringsämnet kolin, som håller våra celler friska och hjälper till med minne, humör och övergripande hjärnfunktion. 

Kolin finns även i sojabönor och potatis, men kyckling, nötkött, ägg och fisk innehåller mer så vegetarianer får inte i sig så mycket av det.

Det andra tillägget

Förutom sina två portioner fisk i veckan tar Gary Fraser också 4 000–5 000 IE (100–125 mikrogram) vitamin D varje dag.

Det är mer än fem gånger den dagliga rekommenderade dosen för hans åldersgrupp, som är 800 IE (20 mikrogram).

Gary Fraser säger att han känner sig bekväm med en så extremt hög dos eftersom han vet att vår förmåga att absorbera D-vitamin från solen avtar när vi åldras. 

ANNONS

Enligt Läkemedcelsverket kan stora mängder D-vitamin vara giftigt och leda till för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Läkartidningen skriver dock att det finns övertygande stöd för att 2 000–4 000 IE D-vitamin per dag är helt ofarligt.

Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation

När vi tröstäter tar vi ofta till sådant som kan orsaka inflammation i kroppen, det finns dock livsmedel som är antiinflammatoriska. Här är några av dem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS