News55

Vegansk kost är bra för seniorer

En portion vegansk mat. För seniorer finns det många fördelar med att äta en vegansk kost
För seniorer finns det många fördelar med att äta en vegansk kost. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

När vi blir äldre blir näring allt viktigare för våra kroppar och det är då extra viktigt att vi tänker på vad vi äter. Vegansk kost verkar vara särskilt bra för seniorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt forskning blir maten viktigare när vi åldras. Det beror på att våra kroppar börjar förändras när de blir äldre och våra muskler, vårt skelett och våra organ då behöver mer stöd från viktiga näringsämnen, det skriver Veg News.  

Den åldrande kroppen

Exempelvis är ett vanligt symtom på åldrande att huden förtunnas. Det gör att det blir svårare att ta upp D-vitamin från solen. 

D-vitamin är viktig för vårt upptag av kalcium, så vår tunnare hud kan i sin tur leda till att vi får kalciumbrist. 

Både D-vitamin och kalcium kan vi dock fylla på genom vår kost.

Det är också viktigt att vi får i oss protein eftersom det hjälper till att bevara vår muskelmassa. Utan protein löper äldre människor större risk att drabbas av muskelförsämring, som kan leda till problem med rörligheten och långsammare återhämtning från sjukdom. 

Det är vanligt att äldre människor har brist på kalium, omega-3, magnesium och järn. Enligt British Geriatrics Society har 30 procent av alla över 85 år i Storbritannien anemi. 

År 2009 rapporterade Läkartidningen att nästan var femte person i Sverige över 65 hade diagnosen anemi.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Minska risken för sjukdomar

Kosten kan bidra till att upprätthålla en god seniorhälsa och det kan minska risken att drabbas av vissa sjukdomar.

Världshälsoorganisationen, WHO, konstaterar exempelvis att risken för demens minskar när människor äter en näringsrik kost och begränsar sitt alkoholintag. 

Storbritanniens ledande välgörenhetsorganisation för demens, Alzheimer’s Society, erkänner bevis för att en kost som innehåller mycket frukt, grönsaker och spannmål, och lite rött kött och socker, kan bidra till att minska risken för att utveckla demens.

En studie på 2 900 äldre personer fann att de som åt mest protein var 30 procent mindre benägna att drabbas av funktionsnedsättningar. 

ANNONS

Ikarianerna

På den grekiska ön Ikaria har invånarna stora chanser att ha en god hälsa när de är i 90-årsåldern. Experter tror att det finns några anledningar till detta, en av dem är regelbunden träning. Ikaria är en bergig ö så det är fysiskt krävande att ta sig runt.

En annan orsak är en stark känsla av gemenskap mellan öborna, något som håller depressioner på en låg nivå. Ytterligare en orsak är öbornas kost.

Ikaria är en av världens fem officiella blå zoner, områden där 100-åringarna är förhållandevis fler än på andra platser. 

Liksom i de blå zonerna Okinawa i Japan och Nicoya i Costa Rica, äter Ikaras befolkning en kost som är 95 till 100 procent växtbaserad. 

Det handlar inte om sådant som veganskt kött eller andra processade livsmedel, utan om färsk frukt, bladgrönsaker, spannmål, bönor och baljväxter. 

Ser vi till de blå Zonerna verkar en vegansk kost vara det bästa för seniorhälsan.

Vegansk kost

ANNONS

Forskning tyder på att en kost som innehåller mycket vegetabilier kan minska risken för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer, sjukdomar som alla är vanliga dödsorsaker bland äldre. 

“Medan vissa människor kan frestas att tro att veganism är en diet för unga människor, är det ett faktum att det finns många fördelar med att äta vegansk mat för seniorer”, säger dietisten Amber Dixon till Veg News. 

Hon är även geriatrisk sjuksköterska och grundare av Elderly Guides, en plattform som tillhandahåller hälsoresurser för seniorer och deras familjer.

Hon påtalar att vegansk kost kan minska risken för demens och hjälpa människor att behålla sin vikt. 

“Att äta veganskt betyder att du kommer att få mycket fibrer och komplexa kolhydrater. Vilket hjälper dig att känna dig mättare längre och också hjälper till att reglera blodsockernivåerna”, säger hon till Veg News.

Inte all vegansk kost

Det finns dock olika typer av vegansk kost. En kost som enbart består av pommes frites och växtbaserade munkar innehåller inte särskilt mycket näring, men den är fortfarande vegansk. 

För att nå en optimal seniorhälsa rekommenderas vegansk kost som innehåller hela växtbaserade livsmedel, precis som den Ikarianerna äter.

ANNONS

En kost med mycket spannmål, bladgrönsaker, bönor, baljväxter och andra hela veganska livsmedel kommer hjälpa seniorer att få i sig nästan alla viktiga vitaminer och mineraler som behövs för att bibehålla god skelett-, muskel- och organhälsa.

Precis som alla som äter en strikt vegansk kost kan dock även seniorer behöva överväga att ta ett tillskott av vitamin B12. Enligt forskning ökar sannolikheten för vitamin B12-brist med åldern. 

Vitamin B12 finns finns inte i frukt och grönsaker, men det finns i näringsjäst och berikade spannmål.

Ultraprocessade växtbaserade livsmedel kopplas till tidig död

Du har kanske hört att det är förknippat med lägre risk för hjärtproblem att äta en växtbaserad kost och att det kan ge dig ett längre liv. Men det gäller inte om de växtbaserade livsmedlen har ultraprocessats.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS