Vad du äter påverkar din hälsa och din möjlighet att vara frisk, men det finns många bud om vad vi ska äta. Här är maten några specialistläkare undviker.


Mest läst i kategorin
Det finns många olika dieter som förespråkas, exempelvis medelhavskost, ketogen kost och periodisk fasta, det skriver Aftonbladet.
För att ta reda på vad vetenskapen säger om vad vi ska äta och hur kroppen påverkas av olika livsmedel samt vad vi helst ska undvika har Aftonbladet talat med några specialistläkare.
Fetmaläkaren
Läkaren Claude Marcus är professor vid Karolinska institutet och forskar på obesitas. Han säger att data visar att nyttig mat, som färsk frukt och färska grönsaker, har ökat med mer än 40 procent i pris de senaste 40 åren.
Onyttiga livsmedel, som godis och läsk, har minskat i pris under samma period.
Claude Marcus säger att medelhavskost är det som enligt vetenskapen är nyttigast och bäst för att hålla vikten, men att det inte betyder att man kan äta mer kalorier.
“En kalori är alltid en kalori. Däremot är risken mindre att man sätter i sig för mycket medelhavskost jämfört med om man äter processad mat, som chips, korv och vitt bröd, för att ta ett exempel på vad många tycker är oemotståndligt. Rent allmänt kan man säga att det är enklare att hålla vikten om man äter lite tråkig mat en stor del av veckan”, säger han till Aftonbladet.
Personligen undviker han sockersötad läsk.
Senaste nytt
Hudläkaren
Hudläkaren Brenda Silva driver en egen hudläkarklinik i Uddevalla och hon säger att studier visar att vår hudhälsa försämras om vi äter mycket inflammatorisk kost som mejeriprodukter, choklad, processad mat, samt livsmedel med mättade fetter och transfetter.
Enligt henne kan mat som innehåller mycket socker starta en så kallad glykeringsprocess, som kan göra att huden blir slapp.
Själv tror hon på medelhavskosten för den innehåller mycket antioxidanter och bra fettsyror samt är antiinflammatorisk och gynnar läkningsprocessen i kroppen och huden.
Många av hennes patienter säger att deras hud mår bättre när de slutar dricka mjölk, äta choklad och chips samtidigt som de äter mer grönsaker.
Personligen undviker hon att äta processade mat.
“Processad mat är alltså mat som bearbetats för att påverka hållbarhet, utseende eller smak. Det handlar till exempel om energidrycker, läsk, korv, chark, chips och kakor”, säger Brenda Silva till Aftonbladet.
Mage- och tarmläkaren
Överläkaren Robert Brummer är specialiserad på mage och tarm samt professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro Universitet.
Hans forskningsområde är hur mag-tarmsystemet påverkar hjärnan och tvärtom. Han säger att det finns tydliga samband och att dålig kosthållning leder till ökad inflammation i kroppen.
“Det är svårt att säga specifikt vilka livsmedel som är bäst för mag-tarmfunktionen. Kostfiber är jättebra för mag-tarmfunktionen men man kan inte leva på enbart kostfiber. Man måste få i sig protein, fett och kolhydrater också. Men till exempel proteiner kan finnas i bra eller dålig form”, säger han till Aftonbladet.
Han säger att hälsosam mat är en lagad måltid med tillräckligt med grönsaker och tycker att vi ska definiera vår mat ur ett grönsaksperspektiv och inte ett köttperspektiv.
Själv undviker han att äta blodpudding för proteinerna i blodpudding är av väldigt dålig kvalitet och påverkar matsmältningen negativt. Han äter mer eller mindre vegetariskt.

Tre största misstagen med din kost – enligt experten
Bombarderas du ständigt med råd om vad du bör eller inte bör äta, och vilken kost som är bäst för just dig? Här följer tre fällor som experten varnar för när det gäller din kost.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.