ökad självständighet viktig
Mest läst i kategorin
Att värna äldre personers självständighet och möjlighet att bo kvar hemma är en stor utmaning inom vård- och omsorgssektorn. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har nyligen granskat en forskningsstudie över insatser att stödja just detta.
Forskare från Storbritannien identifierade och utvärderade 129 vetenskapliga artiklar kring 19 olika behandlingsformer. Totalt utfördes 64 av dessa studier i Europa, varav tolv i Norden, vilket ger relevant inblick i de åtgärder som kan vara aktuella i Sverige, rapporterar Äldrecentrum.
Studiens innehåll och betydelse
SBU bedömer att studien är både välgjord och omfattande, vilket innebär att den kan vara en inspirationskälla för svenska kommuner i utformningen av vården och omsorgen. Medan olika kombinationer av insatser i hemmen kan leda till ökad självständighet, behövs dock mer forskning för att se tydliga resultat.
Kombinationen som hittills visat bäst resultat är individuell planering med regelbunden uppföljning och utvärdering av utskrivna läkemedel. Den här formen ökar chanserna för äldre att bo kvar hemma och hantera sina dagliga aktiviteter.
Det pågår flera intressanta projekt i Sverige med kombinerade vårdinsatser i hemmet, vilket visat sig uppskattat av både vårdgivare och patienter. Det har dessutom förbättrat samarbetet mellan olika aktörer, vilket News 55 rapporterat om tidigare.
Senaste nytt
Effektiva insatser för ökad självständighet
Bland de insatser som pekar mot ökad självständighet är fysisk aktivitet, kost- och näringsråd, ADL-träning (aktiviteter i dagliga livet), och kognitiv träning.
Dessa åtgärder bidrar till att äldre bättre kan bibehålla sin förmåga att bo kvar hemma och leva ett aktivt liv. Författarna till studien framhåller dock att vissa kombinerade insatser kan ha motsatt effekt och faktiskt minska självständigheten hos äldre personer. Det finns ett stort behov att fortsätta forskningen.
Behovet av fortlöpande utvärdering
I sin rapport betonar SBU vikten av att kontinuerligt följa upp och utvärdera de insatser som erbjuds inom äldreomsorgen.
Bristen på tydliga resultat om vilka insatser som är mest lämpade och vilka som kan inskränka äldres självständighet gör att uppföljning och anpassning av vården är väsentlig.
Den kontinuerliga utvärderingen ska säkerställa att äldre personer får den vård de behöver och har rätt till och att deras självständighet kan bibehållas.
Inspirerande väg framåt
Samtidigt som studien identifierar osäkerheter ger den också vägledning. Den kan fungera som en inspirationskälla när kommuner utformar nya insatser för att stödja äldre i att bo kvar hemma och bibehålla sin självständighet.
Viktigt är att kommuner utvecklar strategier som är anpassade till lokala behov och förutsättningar, vilket är avgörande för att möta utmaningarna med en åldrande befolkning.
Läs också:
Äldre sjuka sätter tryggheten främst
Tummen upp för ny arbetsmetod inom äldrevården
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.