News55

Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma

Ökad självständighet
Det är viktigt att äldre personer i högre grad får behålla sin självständighet när det handlar om deras omsorg. (Foto: pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

ökad självständighet viktig

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att värna äldre personers självständighet och möjlighet att bo kvar hemma är en stor utmaning inom vård- och omsorgssektorn. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har nyligen granskat en forskningsstudie över insatser att stödja just detta.

Forskare från Storbritannien identifierade och utvärderade 129 vetenskapliga artiklar kring 19 olika behandlingsformer. Totalt utfördes 64 av dessa studier i Europa, varav tolv i Norden, vilket ger relevant inblick i de åtgärder som kan vara aktuella i Sverige, rapporterar Äldrecentrum.

Det är viktigt att äldre personer i högre grad får behålla sin självständighet när det handlar om deras omsorg. (Foto: pexels)

Studiens innehåll och betydelse

SBU bedömer att studien är både välgjord och omfattande, vilket innebär att den kan vara en inspirationskälla för svenska kommuner i utformningen av vården och omsorgen. Medan olika kombinationer av insatser i hemmen kan leda till ökad självständighet, behövs dock mer forskning för att se tydliga resultat.

Kombinationen som hittills visat bäst resultat är individuell planering med regelbunden uppföljning och utvärdering av utskrivna läkemedel. Den här formen ökar chanserna för äldre att bo kvar hemma och hantera sina dagliga aktiviteter.

Det pågår flera intressanta projekt i Sverige med kombinerade vårdinsatser i hemmet, vilket visat sig uppskattat av både vårdgivare och patienter. Det har dessutom förbättrat samarbetet mellan olika aktörer, vilket News 55 rapporterat om tidigare.

Viktigt att forskning fortsätter framåt
Det är viktigt att forskning inom området fortsätter för att vården ska kunna anpassas efter individuella behov och önskemål (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Effektiva insatser för ökad självständighet

Bland de insatser som pekar mot ökad självständighet är fysisk aktivitet, kost- och näringsråd, ADL-träning (aktiviteter i dagliga livet), och kognitiv träning.

Dessa åtgärder bidrar till att äldre bättre kan bibehålla sin förmåga att bo kvar hemma och leva ett aktivt liv. Författarna till studien framhåller dock att vissa kombinerade insatser kan ha motsatt effekt och faktiskt minska självständigheten hos äldre personer. Det finns ett stort behov att fortsätta forskningen.

Behovet av fortlöpande utvärdering

I sin rapport betonar SBU vikten av att kontinuerligt följa upp och utvärdera de insatser som erbjuds inom äldreomsorgen.

Bristen på tydliga resultat om vilka insatser som är mest lämpade och vilka som kan inskränka äldres självständighet gör att uppföljning och anpassning av vården är väsentlig.

Den kontinuerliga utvärderingen ska säkerställa att äldre personer får den vård de behöver och har rätt till och att deras självständighet kan bibehållas.

Självständigheten ökar
Vår i hemmet ökar tryggheten anser en del äldre personer. En av de positiva sakerna är att de känner sig självständigare och att de får större inflytande över sin egen vård. (Foto: pexels)
ANNONS

Inspirerande väg framåt

Samtidigt som studien identifierar osäkerheter ger den också vägledning. Den kan fungera som en inspirationskälla när kommuner utformar nya insatser för att stödja äldre i att bo kvar hemma och bibehålla sin självständighet.

Viktigt är att kommuner utvecklar strategier som är anpassade till lokala behov och förutsättningar, vilket är avgörande för att möta utmaningarna med en åldrande befolkning.

Läs också:

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Tummen upp för ny arbetsmetod inom äldrevården

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS