News55

Det ökar risken för kvinnor att få hjärtproblem

kvinnor
Endometrios kan öka risken för kvinnor att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Ungefär 250 000 kvinnor i Sverige lider av en kronisk sjukdom som innebär att celler från livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, ofta på äggstockarna och bukväggen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan orsaka svåra smärtor och ett betydande lidande för de drabbade.

Nu visar en ny dansk studie att endometrios – som den kroniska sjukdomen heter – också kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, vilket lyfter fram behovet av att beakta kvinnliga riskfaktorer i vården, rapporterar SVT.

Drabbar tio procent av kvinnorna

Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till infertilitet, psykisk ohälsa, sjukfrånvaro, fördubblad risk för äggstockscancer och skador på vitala organ, vilket Dagens PS tidigare skrivit om.

“De vanligaste symptomen på endometrios är kraftig mensvärk, smärta i buken, tarmbesvär och urinvägsbesvär och djup samlagssmärta eller ont när man sätter in en tampong”, säger Ofra Wersäll i ett mejl till Dagens PS.

Okunskapen om endometrios är ännu stor inom sjukvården, särskilt inom öppenvården, och symptomen avfärdas ofta av vården som mensvärk.

I Sverige finns en enda mottagning i öppen-vården med endometriosprofil, nämligen Endogyn i Nacka, utanför Stockholm.

ANNONS

Endometrios och hjärt-kärlsjukdom

ANNONS

Den danska studien, som följde över 300 000 kvinnor i upp till 45 år, fann att kvinnor med endometrios har cirka 20 procent högre risk att drabbas av stroke och omkring 35 procent högre risk för hjärtinfarkt jämfört med kvinnor utan sjukdomen.

Resultatet understryker vikten av att erkänna och behandla kvinnliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, enligt Karin Schenk-Gustafson, hjärtläkare och professor i kardiologi vid Karolinska Institutet.

Om endometrios inte behandlas kan den leda till infertilitet, psykisk ohälsa, sjukfrånvaro, fördubblad risk för äggstockscancer och skador på vitala organ. (Foto: Pexels)

Vården måste bli bättre på kvinnliga riskfaktorer

Karin Schenk-Gustafson påpekar att vården inte har varit tillräckligt bra på att ta hänsyn till kvinnors specifika riskfaktorer.

Hon jämför med hur män behandlas, där frågor om impotens ofta ställs eftersom det kan vara ett tidigt tecken på hjärt-kärlsjukdom.

Kvinnor, å andra sidan, får sällan frågor om tillstånd som havandeskapsförgiftning, tidig menopaus eller endometrios – faktorer som också kan påverka hjärthälsan.

Möjliga orsaker och förebyggande åtgärder

ANNONS

Det är ännu inte helt klarlagt varför endometrios ökar risken för hjärtsjukdomar. En teori är att den långvariga inflammation och smärta som sjukdomen orsakar kan leda till stress och högt blodtryck.

Minskade östrogennivåer, som ofta är en del av behandlingen för endometrios, tros också spela en roll eftersom östrogen normalt har en skyddande effekt på hjärtat.

Cecilia Linde, kollega till Karin Schenk-Gustafson, betonar att även om risken är förhöjd är den inte alarmerande i absoluta tal. Hon råder dock kvinnor med endometrios att ta hand om sin hälsa genom att förebygga andra riskfaktorer som högt blodtryck, övervikt, stress och brist på motion.

Så ser framtidsperspektivet ut

Den nya forskningen betonar behovet av att inkludera kvinnospecifika riskfaktorer i vården för att bättre kunna förebygga hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor.

Genom att öka medvetenheten och ge adekvat information kan vården förbättra kvinnors hjärthälsa och minska riskerna associerade med endometrios.

Samband mellan kosten och sjukdomen

Sjukdomen Endometrios och kost hänger faktiskt ihop. Eftersom symptomen liknar IBS-besvär, är det många kvinnor som tror att de drabbats av IBS.

ANNONS

Många har ingen aning om vad endometrios är för något och tyvärr är det heller inte alla läkare som känner igen symtomen.

Kostförändringar är en viktig del av behandlingen av endometrios. Vissa väljer antiinflammatorisk kost, andra tar bort socker, gluten och mjölkprotein. Nu finns dock flera studier som bekräftar att FODMAP är en effektiv behandling för att minska symtomen även vid endometrios.

Läs också:

Den okända (folk)sjukdomen

Kvinnor testar ny behandling mot endometrios

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS