News55

Det växande hotet mot folkhälsan

Luftföroreningar och en läkare lyssnar på en mans lungor. Forskare har hittat en länk mellan lungcancer och luftföroreningar
Forskare har hittat en länk mellan lungcancer och luftföroreningar. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 mars 2025Publicerad: 26 mars 2025

Lungcancer är fortfarande en av världens vanligaste sjukdomar, trots att framsteg har gjorts när det gäller att minska tobaksanvändningen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare ser ett starkt hot mot folkhälsan och menar att både lungcancer och de underliggande riskfaktorerna ökar, det skriver The Cool Down.

International Agency for Research on Cancer, IARC, genomförde nyligen en studie som visade på ett samband mellan luftföroreningar och lungcancer, även bland människor som aldrig har rökt.

“Förändringar i rökmönster och exponering för luftföroreningar är bland de viktigaste bestämningsfaktorerna för den förändrade riskprofilen för lungcancerincidensen per subtyp som vi ser idag”, säger Freddie Bray till Inside Precision Medicine.

Han är chef för avdelningen för cancerövervakning vid IARC och huvudförfattare till artikeln om studien.

Det finns olika former av lungcancer, adenokarcinom, skivepitelcancer, småcelligt karcinom och storcelligt karcinom.

Enligt forskning är nu adenokarcinom den dominerande subtypen av lungcancer. Förenklat är det en typ av cancer som utvecklas i de körtlar som kantar lungorna.

Lungcancer i 19 länder

Forskarna från IARC undersökte förekomsten av lungcancer efter olika subtyper i 19 länder, från 1988 till 2017.

ANNONS

År 2022 fanns det över hela världen uppskattningsvis 2 480 675 nya fall av lungcancer.

Forskarna fann att adenokarcinom hos män utgjorde 45,6 procent av de nya lungcancerfallen runt om i världen och 59,7 procent hos kvinnor.

ANNONS

Luftföroreningar

De luftföroreningar det handlar om orsakas exempelvis av förbränning av fossila bränslen och skogsbränder och de som är mest utsatta för dålig luftkvalitet är människor som bor i tätbefolkade städer i utvecklingsländer.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att 4,2 miljoner förtida dödsfall orsakades av luftföroreningar bara under 2019 och att 99 procent av världens befolkning då levde på platser där WHO:s riktlinjer för luftkvalitet inte uppfylldes.

För att förbättra luftkvaliteten behövs robusta regler mot förorenande industrier, bättre stadsplanering och byte till förnybar energi.

“Resultaten ger viktiga insikter om hur både sjukdomen och de underliggande riskfaktorerna utvecklas, och ger ledtrådar om hur vi optimalt kan förebygga lungcancer över hela världen”, säger Freddie Bray till Inside Precision Medicine.

Hoppet ökar om att bota lungcancer

Mer än 234 000 amerikaner diagnostiseras med lungcancer varje år som också skördar 125 personers liv. Överlevnadsstatistiken har visserligen ökat med cirka 20 procent under de senaste fem åren, enligt American Lung Association, men det återstår en lång väg att gå.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS