News55

Hoppet ökar om att bota lungcancer

Nya forskningsrön av cancerbehandling positiva.
Nya forskningsrön visar på betydligt bättre resultat i cancerbehandlingar. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Mer än 234 000 amerikaner diagnostiseras med lungcancer varje år som också skördar 125 personers liv. Överlevnadsstatistiken har visserligen ökat med cirka 20 procent under de senaste fem åren, enligt American Lung Association, men det återstår en lång väg att gå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läkemedlet Lorbrena har hållit Matt Hiznays lungcancer i stadium fyra under kontroll i snart nio års tid. Hiznay, som aldrig någonsin hade rökt, fick diagnosen lungcancer efter en längre tids hosta när han var 24 år. Det kom som en chock och han hade aldrig förväntat sig detta, rapporterar The Wall Street Journal.

Tumören testade positivt för något som kallas en ALK-genmutation, en sällsynt upptäckt som gjorde honom berättigad till målstyrda läkemedel. 

Blev bättre av ny behandlingsform

Hiznayhade har tidigare provat en rad läkemedel och koventionella behandlingar såsom cellgifter och strålning. Det höll hans cancer borta under en tid, men 2015 fick han chansen till att delta i en medicinsk studie med läkemedlet Lorbrena och har sedan dess fortsatt.

“Det blev lite lättare att se framtiden igen”, säger Hiznay, som bor i Brecksville, Ohio. Han tar vara på varje minut och dag, även när hans dotter gråtandes väcker honom på nätterna.

Det är framförallt ovissheten som fått honom att uppskatta livet på ett nytt sätt genom att ta till vara de stunder han har med familj och vänner.

ANNONS

Nya studier med positiva utslag

En studie som presenterades vid American Society of Clinical Oncology-konferensen i Chicago visade att 60 procent av cancerpatienter som tog det amerikanska bolaget Pfizers läkemedel Lorbrena levde med sina sjukdomstillstånd under fem års tid utan att de förvärrades.

ANNONS

Läkemedlet riktar in sig på genmutationer i cancerceller. Resultatet kan jämföras med åtta procents framgång med konventionella behandlingsformer.

En annan studie har visat att AstraZenecas läkemedel Tagrisso kunnat hålla lungcancer i schack under nästan tre års tid längre än i vanliga fall.

Bäst att vara ödmjuk

“Dessa resultat är verkligen enastående. Ett riktigt steg framåt inom cancervården”, säger Dr. David Spigel, chief scientific officer vid Sarah Cannon Research Institute i Tennessee, berättar WSJ.

Tagrisso, Imfinzi och Lorbrena är alla godkända av Food and Drug Administration i USA. 

Ungefär en fjärdedel av lungcancerpatienterna lever fem år efter diagnosen. De nyare behandlingarna kan förlänga livet med upp till flera år. Det viktiga är att upptäcka cancern i tid. Vanligtvis upptäcks lungcancer när den är ganska sent gången. 

“När man tittar på sjukdomsstatistiken måste man vara lite ödmjuk”, säger Dr Pasi Jänne , en lungcancerspecialist vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston. “Vi har fortfarande en bra bit att gå.”

Läs också:

ANNONS

Ny studie – så kan man upptäcka cancer

Genombrott mot cancer: Hittar cancer på atomär nivå

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS