News55

Dolda sjukdomar ökar risken för demens

En läkare undersöker en kvinna med stetoskop. Flera hjärtsjukdomar kan öka risken för demens och många lever med hjärt- kärlsjukdomar som inte har diagnosticerats
Flera hjärtsjukdomar kan öka risken för demens och många lever med hjärt- kärlsjukdomar som inte har diagnosticerats. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Dolda, odiagnosticerade, hälsotillstånd som påverkar miljontals människor ökar dramatiskt risken att drabbas av demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljontals människor som lever med hjärt- kärlsjukdomar kan löpa ökad risk för demens det varnar ett team av experter, skriver Daily Mail

Över två miljoner svenskar

Enligt experter kan flera hjärtsjukdomar, allt från oregelbundna hjärtslag till sviterna av en hjärtinfarkt, dramatiskt öka risken för kognitiv försämring senare i livet.

Nästan åtta miljoner britter lever med sådana tillstånd och cirka 300 000 tros vara odiagnostiserade men fortfarande i riskzonen.

I Sverige lever enligt Hjärt- lungfonden över två miljoner människor med hjärt- kärlsjukdom.

ANNONS

Hjärtsvikt och förmaksflimmer

En metaanalys av tidigare studier visar att nästan 50 procent av personer med hjärtsvikt upplever någon form av kognitiv funktionsnedsättning som kan påverka språk, minne eller verkställande funktion. 

Det finns flera kopplingar mellan hjärtsvikt och hjärnskada, minskat blodflöde kan orsaka TIA, som beskrivs som en liten stroke, eller tysta hjärnskador. Även kronisk inflammation kan bidra till hjärnskador.

ANNONS

Förmaksflimmer kännetecknas av en oregelbunden och onormalt snabb hjärtfrekvens, det ökar också risken för demens. 

Det orsakas av slumpmässiga elektriska impulser som felaktigt avfyras från hjärtats övre kamrar och åsidosätter hjärtats vanliga rytm och kan ge symtom som hjärtklappning och andfåddhet och i vissa fall hjärtsvikt. 

Flera riskfaktorer för demens och förmaksflimmer är desamma, som högt blodtryck, typ 2-diabetes, hjärtsvikt, rökning, kärlsjukdomar och sömnstörning.

Stroke och små hjärnblödningar är också vanligare hos personer med förmaksflimmer och kopplas till kognitiv försämring.

Inflammation associeras med både förmaksflimmer och Alzheimers sjukdom och inflammatoriska biomarkörer är enligt experter associerade med ökad risk för blodproppar och hjärnskada. 

Stort mörkertal

Mer än 1,5 miljoner människor i Storbritannien har diagnostiserats med förmaksflimmer, ungefär en av 50 personer.

Enligt British Heart Foundation tros ytterligare 270 000 britter ha förmaksflimmer men förblir odiagnostiserade och omedvetna om faran.

ANNONS

I Sverige lever enligt Pfizer cirka 399 000 personer med en sådan diagnos och uppskattningsvis är 127 000 fall fortfarande är oupptäckta, bland personer över 65 har cirka 15 procent diagnosticerats med förmaksflimmer.

Hjärt- Lungfonden skriver också att mörkertalet är stort och att bara drygt två tredjedelar av alla med förmaksflimmer har diagnosticerats.

Hjärtsvikt, förmaksflimmer och kranskärlssjukdom är tre vanliga kardiovaskulära sjukdomar hos vuxna som är kopplade till kognitiv försämring och ökad risk för demens, enligt ett vetenskapligt utlåtande från American Heart Association, AHA. 

Föregångare till demens

Kognitiv funktionsnedsättning anses vara en föregångare till demens. AHA varnar för att hälften av de som drabbas av hjärtinfarkt och hjärtsvikt utvecklar kognitiv försämring. 

Personer med förmaksflimmer, har störst risk att utveckla kognitiva problem, 39 procent, och personer med hjärtsjukdomar har 27 procent högre chans att utveckla demens.  

Professor Fernando Testai, expert på neurologi och rehabilitering vid University of Illinois, USA, och ordförande för de experter som skrev det vetenskapliga utlåtandet, säger att kognitiv försämring hos människor har en dramatisk inverkan både på individ- och samhällsnivå.  

“Att hantera hjärthälsa från tidig ålder är viktigt för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och hjärthändelser, skydda hjärnans hälsa och minska risken för kognitiv försämring senare i livet,” säger han till Daily Mail.

ANNONS

Två nya påverkbara riskfaktorer för demens

De vanligaste orsakerna till demens är hög ålder och gener, men det finns även tolv påverkbara riskfaktorer och nu har forskare hittat två nya.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS