De vanligaste orsakerna till demens är hög ålder och gener, men det finns även tolv påverkbara riskfaktorer och nu har forskare hittat två nya.
Mest läst i kategorin
Nästan hälften av alla fall av demens skulle kunna försenas eller helt förhindras genom att ta itu med 14 riskfaktorer, det har en forskarrapport kommit fram till, skriver BMJ.
De tolv riskfaktorerna
Forskare har nu hittat två nya riskfaktorer för demens som tillsammans med de tolv redan kända riskfaktorerna står för nästan hälften av alla fall av demens i världen.
Alla dessa 14 riskfaktorer går dock att påverka, antingen genom insatser från samhället eller på egen hand.
2024 års Lancet Commission-rapport har skrivits av 27 av världens ledande demensexperter. I en tidigare rapport från 2020 identifierades följande tolv riskfaktorer:
- Lägre utbildningsnivåer,
- hörselnedsättning,
- högt blodtryck,
- rökning,
- fetma,
- depression,
- fysisk inaktivitet,
- diabetes,
- överdriven alkoholkonsumtion,
- traumatisk hjärnskada,
- luftföroreningar
- social isolering.
Dessa riskfaktorer är kopplade till 36 procent av alla demensfall, enligt den senaste rapporten.
Den nya listan med 14 riskfaktorer bygger på en genomgång av studier som tillsammans omfattar ungefär sju miljoner människor.
Senaste nytt
Synförlust och högt LDL-kolesterol
De två nya riskfaktorerna är synförlust av grå starr eller diabetes och högt LDL-kolesterol, det så kallade dåliga kolesterolet.
Den uppdaterade rapporten säger att det finns “nya övertygande bevis” för att obehandlad synförlust och högt LDL-kolesterol är riskfaktorer för demens.
Enligt forskarnas uppskattning skulle 45 procent av demensfallen kunna förhindras om alla 14 riskfaktorer togs bort.
Den enskilt största effekten hade eliminering av hörselnedsättning och högt LDL-kolesterol, att förhindra hörselnedsättning minskar demensfallen med 7 procent, detsamma gäller om högt LDL-kolesterol förhindras, det skriver Microsoft.
Aldrig för sent
Enligt rapporten kan 2 procent av alla demensfall, uppskattningsvis, hänföras till obehandlad synförlust senare i livet.
Minst inverkan på demensfallen hade fetma och hög alkoholkonsumtion, eliminering av dessa riskfaktorer minskade demensfallen med 1 procent vardera.
“Det är aldrig för tidigt eller för sent att vidta åtgärder, med möjligheter att påverka i alla skeden av livet”, säger rapportens huvudförfattar Gill Livingston, från University College London, till BMJ.
Chockrapport: Kött ökar risken för demens
Forskare slår larm i ny studie. Vi listar tolv tips som gör det enkelt för dig att äta mindre kött och må bättre.