EU:s läkemedelsmyndighet har rekommenderats att godkänna användande av alzheimerläkemedlet lecanemab, men det kan dröja innan svenska patienter kan få medicinen.
Mest läst i kategorin
Innan lecanemab kan börja användas i Sverige måste ett slutligt godkännande göras och diskussioner om pris och läkemedelsförmån slutföras, det rapporterar Sveriges Radio.
Minst ett år
Det kommer dröja innan svenska patienter kan få behandling med det nya svenskutvecklade alzheimerläkemedlet som rekommenderades bli godkänt av EU:s läkemedelskommitté förra veckan.
Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet, bedömer att det tar cirka ett år.
”För nya behandlingar av det här slaget kan det ta så mycket som ett år innan man har gjort en hälsoekonomisk utredning och haft diskussioner med företaget kring prissättningen. Vi förväntar oss att det här kommer bli ganska tuffa diskussioner”, säger han till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Inte kostnadseffektivt
EU-kommissionen behöver komma med ett slutligt godkännande om att lecanemab får säljs i Europa enligt förhandlingar med läkemedelsbolaget om priset i varje land.
Vilket pris det blir hålls hemligt, men i USA har priset mellan 270 000 och 300 000 kronor per patient och år och enligt Linus Jönsson gör det priset att läkemedlet inte blir kostnadseffektivt.
“De hälsoekonomiska studier som är gjorda hittills tyder på att det här läkemedlet inte är kostnadseffektivt vid det priset så man behöver sänka priset rejält från företagets sida för att det ska bli aktuellt att använda medicinen i Sverige”, säger han till Sveriges Radio.
Kommer bli vanligare
Även om priset sänks kan det bli dyrt för landets regioner eftersom det väntas bli en stor efterfrågan på lecanemab när allt fler blir allt äldre.
“Det stämmer, det här kommer bli en utmaning för sjukvården, men vi ska också komma ihåg att demenssjukdomar redan är en av de absolut stora utmaningarna för hälso- och sjukvården och för den kommunala omsorgen”, säger Linus Jönsson till Sveriges Radio.
Han säger vidare att de här läkemedlen är en viktig bit i att kunna hantera demenssjukdomar som kommer bli allt vanligare i framtiden.
Linus Jönsson tycker att det är ett väldigt glädjande besked att de här medicinerna nu kommer och han hoppas att det i framtiden ska gå att förhindra att väldigt många personer behöver utveckla demenssjukdom.
Svenska läkemedlet mot Alzheimers godkänns
I somras fick ett nytt läkemedel mot Alzheimers avslag av EU:s läkemedelsmyndighet men nu har myndigheten ändrat sig och godkänt det.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.