I somras fick ett nytt läkemedel mot Alzheimers avslag av EU:s läkemedelsmyndighet men nu har myndigheten ändrat sig och godkänt det.
Mest läst i kategorin
Det svenska bioteknikbolaget Bioarctic ligger bakom läkemedlet lecanemab, för behandling av patienter med Alzheimers sjukdom.
Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, godkänner nu försäljning av lecanemab, för behandling av vissa patienter med Alzheimers, det rapporterar Svenska Dagbladet.
Behandling med läkemedlet är dock inte godkänt för alla med Alzheimers, exempelvis inte personer som har två kopior av en riskgen som kallas ApoE4.
Ett fruktansvärt beslut
Bioarctics huvudägare, Uppsalaprofessorn Lars Lannfelt, säger att han varit förtvivlad över EMA:s beslut att inte godkänna läkemedlet och tycker att det nya beslutet är väldigt glädjande.
“Jag är rörd och glad för patienternas skull, det var ett fruktansvärt beslut. Jag känner en del patienter som har varit fruktansvärt oroade av sommarens negativa besked”, säger han till SvD.
Han tillägger att han blev förvånad över EMA:s beslut att inte godkänna och att han inte tycker att det beslutet var vetenskapligt grundat.
“Vi ser med vår behandling att man hos tidiga patienter i vissa fall kan korrigera sjukdomsprocessen”, säger han till SvD.
Antikropp
Lecanemab består av antikroppar som riktar sig mot proteinet beta-amyloid som vid Alzheimers sjukdom bildar plack i hjärnan.
Innan EMA:s nya beslut kan träda i kraft måste det godkännas av EU-kommissionen och om det godkänns kan antikroppen lecanemab finnas på den svenska marknaden i början av 2026, skriver SvD.
Det bromsar Alzheimer och ger nytt hopp
Under de senaste tre åren har en ny generation av läkemedel mot Alzheimer – kallade anti-amyloidantikroppar – skapat stora förväntningar inom medicinsk forskning och bland patienter. För första gången riktar läkemedlen in sig på en av de grundläggande orsakerna.