News55

Duscha kallt – bra eller dåligt?

duscha
Kan denna kalla trend bli en del av din dagsrutin? (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

I takt med att många strävar efter hälsosammare livsstilar har kalla duschar blivit ett populärt ämne inom wellnessvärlden. Men hur bra är det egentligen för din kropp att duscha kallt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De isande strålarna kan verka avskräckande, men forskning och erfarenheter visar att kalla duschar kan ha en rad positiva effekter på både kropp och sinne.

Här är några av de främsta fördelarna med att duscha i iskallt vatten och hur det kan påverka ditt humör och välbefinnande.

duscha kallt
Gör som kändisarna – svalka dig i iskallt vatten. (Foto: Pexels)

Populärt hos kändisarna

Dwayne Johnson, mer känd som “The Rock”, delade 2021 på dåvarande Twitter att han startar varje morgon med en kall dusch, har Dagens PS tidigare rapporterat.

Denna rutin hjälper honom att snabbt komma igång med dagen, motverka inflammation och förbättra matsmältningen.

Jack Dorsey, miljardär och grundare av Twitter, inleder också sin dag med ett iskallt bad.

Precis som skådespelaren Mark Goldberg, som menar att det iskalla badet gör honom klippskare.

ANNONS
ANNONS

Kallt vatten lyfter humöret

Kalla duschar kan ge en omedelbar energikick, vilket gör det lättare att vakna upp och känna sig alert. Den kalla temperaturen stimulerar blodcirkulationen, vilket ökar syretillförseln till hjärnan och resten av kroppen, vilket hjälper dig att känna dig pigg och fokuserad, förklarar CNN.

Kalla duschar kan även hjälpa till att förbättra både humöret och energin samt öka din mentala skärpa. Detta beror delvis på att kalla duschar ökar nivåerna av vissa signalsubstanser i hjärnan, såsom adrenalin, noradrenalin och dopamin.

Dessa positiva psykologiska effekter kan också förklara varför vissa människor tycker att kalla duschar minskar deras smärta. Psykologisk stress är nämligen en stor faktor för hur vi upplever smärta.

Bättre immunförsvar

Kalla duschar kan hjälpa till att stärka kroppens försvar mot infektioner.

En studie från 2014 testade om män som mediterade, gjorde andningsövningar och tog kalla duschar under tio dagar kunde få ett starkare immunförsvar.

När dessa män fick en bakterieinfektion genom en injektion, visade det sig att de hade mildare symptom. De producerade också fler ämnen som motverkar inflammation och färre ämnen som orsakar inflammation.

ANNONS

Se även:

Blodiglar används fortfarande inom sjukvården. Hälsa55

Kolla in – här är nya träningstrenden. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS