Trots att cigarettrökningen minskar i Sverige stiger nikotinanvändningen. Bakom utvecklingen står främst e-cigaretterna.


Mest läst i kategorin
“Jag gick över till vejp för tre–fyra år sedan. Jag hade problem med hosta och tanken var att sluta röka helt med hjälp av vejpen, men jag klarar inte det. Så är det bara”, säger Mary-Ann Aro från Gustavsberg.
Hon är 55 år och började röka redan i tonåren. På den tiden var rökrutan en naturlig del av skoldagen. Idag ser hon vejpningen som ett mindre dåligt alternativ – men långt ifrån ofarligt.
Mary-Ann Aro använder en smak av tobak och gräddkola, utformad för att efterlikna känslan av Marlboro Light, skriver SvD.
Hon sparar pengar på att vejpa – men känner samtidigt en osäkerhet inför vad den vita ångan egentligen innehåller.
MISSA INTE: Kostnaden för att ha barnbarn 2025: 38 900 kronor – per år
Mer nikotin – trots färre cigaretter
Statistik visar att e-cigaretter växer snabbt, särskilt bland yngre. Samtidigt ökar även användningen av vitt snus.
Effekten har blivit att det totala nikotinintaget i Sverige stiger, trots att färre röker traditionella cigaretter.
Niklas Linder, som representerar branschorganisationen Belc, menar att e-cigaretter erbjuder ett mindre skadligt alternativ för rökare som inte lyckas sluta.
Senaste nytt
Alla är inte lika övertygade över e-cigaretterna
“På sikt tror jag att e-cigaretter kan ge samma sjukdomsspektrum. Vi har bara inte tidsspannet ännu”, säger Magnus Lundbäck, docent i kardiologi vid Karolinska Institutet.
Hans forskargrupp ser oroande förändringar i kroppen vid nikotinanvändning – bland annat stelare blodkärl, ökad proppbildning och trängre luftvägar, skriver Drugsmart.
Flera studier pekar också på tungmetaller, radioaktivitet och andra skadliga ämnen i vissa vätskor.
MISSA INTE: 130 jordskalv och ett vulkanutbrott: Svenska turistmålet evakueras
Smaker på e-cigaretterna kritiseras – men industrin slår ifrån sig
Vejpvärlden erbjuder i dag tusentals smaker – från klassisk tobak till läsk och godis. Det är just dessa smaker som väckt mest kritik från forskarhåll, då de upplevs särskilt lockande för unga.
Magnus Lundbäck tycker inte att något så farligt borde smaka läsk och godis.
Branschen menar i stället att smakerna hjälper vuxna att hitta alternativ till cigaretter. Enligt Niklas Linder var det inte smakerna, utan engångsprodukterna, som ökade användningen bland ungdomar.
Men att vejpa i unga år kan vara särskilt riskfyllt. Erik Nylander, doktor i farmakologi vid Uppsala universitet, förklarar att nikotin påverkar hjärnans belöningssystem som inte är färdigutvecklat förrän i 25-årsåldern.

MISSA INTE: Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan
Beroendet sitter djupt – men det går att sluta
Nikotinberoende är en komplex process där både gener och miljö spelar in. Vissa människor löper större risk att fastna. Och även efter ett uppehåll kan kroppen snabbt återvända till samma nikotindos vid ett återfall.
För att ta sig ur beroendet lyfts ofta medicinska nikotinersättningar fram – som plåster eller inhalatorer. Dessa hjälper hjärnan att gradvis anpassa sig, men tyvärr tar många mellansteget med e-cigaretterna och så fastnar man där istället.
Men det krävs också tid, tålamod och stöd. Något Mary-Ann Aro understryker:
“Det kan ändå vara bättre för oss som väljer mellan pest eller kolera. Jag hoppas bara att fler tänker efter före första puffen.”
Läs mer om ekonomi:
Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar
Hur flyttar man bolån och slipper vanliga fällan? Tips från coachen
Skatteverket bygger en AI-verkstad för dina skattepengar

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.