News55

Ensam och isolerad: "Ingen att prata med längre"

Ensam kvinna
300 000 personer i Sverige uppges leva i någon form av social isolering. Flera aktuella initiativ försöker bryta detta. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Ungefär 300 000 personer i Sverige beräknas leva ensamma, utan att träffa varken anhöriga, vänner eller bekanta mer än någon gång i månaden. SPF Pensionärerna vill nu bryta detta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag är van med att leva ensam. Då och då känner jag mig pratsjuk, förr brukade jag ringa en vän till mig och säga nu är jag pratsjuk och så pratade vi i en halvtimme. Men nu är hon död så jag har ingen att ringa längre”, berättar Margareta Orverud, 91 år för SVT Nyheter.

Vill bryta social isolering bland äldre

SPF Seniorerna har tagit initiativ till ett projekt, Frivilliga motverkar ofrivillig ensamhet hos äldre, där man försöker hjälpa äldre personer ur ofrivillig ensamhet. Projektet har fått anslag från Arvsfonden och ska pågå i tre år.

“Vi försöker bryta den sociala isoleringen som finns bland äldre genom att använda andra seniorer som volontärer för att möta upp och hjälpa människor ur den isolering de lever i”, berättar Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna.

ANNONS

Ingen kontakt på flera veckor

Han berättar vidare att de som lever i social isolering vanligtvis inte söker kontakt utanför sitt egna boende. Det är därför extra viktigt att nå dessa personer.

De lever i tysthet, vilket färgar deras vardag, även deras historier som i bland är hjärtskärande.

Andra initiativ

ANNONS

Det finns också andra exempel på initiativ att bryta ensamhet. I Sigtuna kommuns regi genomför företaget Seniorglädje hälsosamtal där de söker upp kommunens äldre invånare, vilket News 55 skrivit om tidigare.

De som tar kontakt är själva pensionärer, som på volontärbasis försöker nå gruppen äldre personer boendes ensamma.

Volontärerna informerar om aktiviteter i kommunen där ensamma pensionärer kan få kontakt med andra seniorer och på så sätt komma in i sociala sammanhang.

Viktigt engagemang

Den här formen av initiativ är viktig eftersom det kan ha stor betydelse för människor som har få eller inga kontakter med omvärlden.

Ofrivillig ensamhet är ett vanligt problem som kan leda till psykisk ohälsa och leda till svåra depressioner. Kan man bryta detta, kan livet bli bra mycket bättre för många personer.

Läs också:

Nytt grepp mot ofrivillig ensamhet hos äldre

ANNONS

Anhörigomsorg ökar risken för ofrivillig ensamhet hos äldre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS