News55

Ensamhet ger medelålders och äldre sämre minne

En ensam kvinna på promenad i skogen. En ny studie visar att ensamhet och social isolering påverkar vårt minne negativt
En ny studie visar att ensamhet och social isolering påverkar vårt minne negativt. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Det är många äldre vuxna som drabbas av ensamhet och forskning har visat att social isolering och ensamhet allvarligt kan påverka vår mentala och fysiska hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året gjorde Världshälsoorganisationen, WHO, ensamhet till en global hälsoangelägenhet och lanserade en kommission för social anknytning.

Ensamhet

I december 2022 skrev Socialstyrelsen att ofrivillig ensamhet är störst bland unga, unga vuxna och bland personer över 75 år, samt att cirka 10–15 procent av Sveriges äldre befolkning upplever ofrivillig ensamhet.

Det finns flera studier som visar en möjlig koppling till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes, sjukdomskänslighet, depression och ångest.

Ensamhet har också kopplats till försämringar i äldre vuxnas kognitiva funktion. Nu har forskare vid University of Waterloo i Kanada funnit att vårt minne kan påverkas negativt av både ensamhet och social isolering.

ANNONS

Studien

För att undersöka effekterna på minnet tittade forskarna i studien på olika kombinationer av social isolering och ensamhet hos medelålders och äldre vuxna under en en period på sex år.

De tittade på fyra kombinationer av ensamhet och social isolering: att vara socialt isolerad, att vara ensam, att vara socialt isolerad och ensam, samt att varken vara socialt isolerad eller ensam.

ANNONS

Social isolering och ensamhet är olika saker, men de hänger ofta ihop. Social isolering är ett objektivt mått på det antal sociala kontakter en person har, medan ensamhet är en subjektiv känsla som definieras av att personen känner sig ensam. 

Ensamhet handlar inte heller nödvändigtvis om att faktiskt vara ensam, många kan känna sig ensamma trots att de medverkar i sociala aktiviteter.

“De kan vara socialt sammankopplade och ha nära relationer, men till exempel kanske deras äktenskap håller på att falla isär och de skulle ha nytta av samtalsterapi”, säger Ji Won Kang i ett pressmeddelande.

Hon är studiens huvudförfattare och doktorand vid School of Public Health Sciences vid University of Waterloo.

Ensamhet och social isolering

“Som vi förväntade oss hade människor som var både socialt isolerade och ensamma den största minnesminskningen, som intensifierades under de sex åren”, säger Ji Won Kang i pressmeddelandet.

Hon tillägger att forskarna dock blev förvånade över att finna att ensamhet hade näst störst inverkan på minnet, och påtalar att många studier rapporterar om farorna med social isolering utan att ta hänsyn till känslan av ensamhet.

Orsakerna till de associationer som dras i studien är inte helt klara, men forskarna föreslår flera möjliga mekanismer, bland annat ”use it or lose it-teorin”.

ANNONS

“Teorin ‘använd det eller förlora det’ antyder att minskad interaktion med sociala nätverk kan bidra till minnesförlust eftersom engagemanget i de fysiska, mentala och sociala aktiviteterna som är nödvändiga för att stimulera mentala förmågor minskar”, skriver forskarna i studien.

Den psykiska stressen av ensamhet kan också leda till hormonella obalanser som eventuellt kan skada kopplingarna mellan våra hjärnceller.

Forskarna menar samtidigt att personer som är socialt isolerade men inte känner sig ensamma kan stimulera sin mentala kapacitet med aktiviteter, som att läsa, lägga pussel och ägna sig åt sina hobbyer.

Äldre vuxna som både är socialt isolerade och ensamma och löper störst risk för minnesstörning.

“Äldre vuxna i den ensamma kategorin har ofta lägre inkomster än de andra grupperna och kan ha strukturella hinder och hälsotillstånd som hindrar dem från att ansluta till sina samhällen”, säger Ji Won Kang i pressmeddelandet.

Du måste våga för att bryta sommarens ensamhet

Sommaren är en härlig tid för många, men inte för alla, för en del kan sommar och semester innebära ensamhet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS