News55

Du måste våga för att bryta sommarens ensamhet

En man sitter på en strand. För att bryta ensamhet behöver man våga kasta sig ut och träffa nya människor och för det krävs mod
För att bryta ensamhet behöver man våga kasta sig ut och träffa nya människor och för det krävs mod. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Sommaren är en härlig tid för många, men inte för alla, för en del kan sommar och semester innebära ensamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Personer som inte har så mycket umgänge med familj och vänner kan känna sig isolerade på sommaren när de inte har lika mycket sammanhang med jobb och kollegor.

“Då kan det bli väldigt kännbart. Speciellt när man ser alla ha roligt på semestern och då blir det uppenbart att man kanske inte har så många att umgås med”, säger Anette Utterbäck till TT i ett pressmeddelande.

Hon är psykolog, psykoterapeut samt författare och säger att ensamhet ibland kan handla om att man bättre behöver förstå sig själv och hur man agerar i relationer med andra människor.

Ingen nära vän

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, saknar mellan 610 000 och 720 000 personer i Sverige, från 16 år och uppåt, en nära vän.

Enligt Thomas Helgeson, sektionschef på SCB, motsvarar det 7 till 8 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

Statistiken kommer från Undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF, som beskriver Sveriges befolkning från 16 år och uppåt.

Enligt statistiken saknar fler män än kvinnor nära vänner, cirka 9 procent av männen och cirka 6 procent av kvinnorna svarade i undersökningen att de inte har en nära vän.

ANNONS
ANNONS

Försök bygga relationer

Det kan vara svårt att veta hur man ska bryta ensamheten och våga kasta sig ut och träffa nya människor, men Anette Utterbäck menar att det är viktigt att försöka bygga relationer så gott man kan.

“Det behöver inte vara många, men att man har ett nätverk runt sig och ser det som viktigt och inte något man glömmer bort under vintern när man har fullt upp”, säger hon i pressmeddelandet.

Hon menar att det kan bli lättare för den som accepterar det den vill ändra eftersom det utifrån acceptans är lättare att hitta strategier för hur isoleringen kan brytas.

“Det kan vara allt från att ge sig ut och våga, till att läsa en självhjälpsbok eller gå i terapi. Det finns olika steg som kan behövas för olika människor”, säger hon i pressmeddelandet.

Skapade en aktivitetssajt

När Christian Altenius flyttade stod han utan kontaktnät. Han berättar att han inte var beredd på hur svårt det skulle vara att hitta vänner i vuxen ålder och att han mådde väldigt dåligt av det.

Det ledde till att han startade han den ideella aktivitetssajten Citypolarna, ett internetforum där medlemmarna bjuder in till olika aktiviteter.

ANNONS

Det kan vara en löprunda, en konsert eller ett museum man vill besöka.

“Mod. Det är det som gäller. Det är skitläskigt att ge sig ut och göra något helt nytt och med nya människor, men i en sådan här kontext är alla i samma sits och det är oftast lättare än man tror”, säger Christian Altenius i pressmeddelandet.

Hon vill minska äldres ensamhet med hyresgäster

Hon såg hur hennes föräldrar led av ensamhet och för att föra samman människor har hon nu startat en organisation som uppmuntrar äldre husägare att dela sina hem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS