News55

Expertens hälsoråd: Våga vara arg

ilska
Våga vara arg för god mental hälsa. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Därför är det viktigt att släppa fram ilskan. Så gör du. Psykoterapeutens tips för att tillåta vreden att kännas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ilska är oftast den svåraste känslan att känna. För många är det lättare att uppleva känslor som sorg, kärlek eller hat. När ilskan uppenbarar sig är det vanligt att vi dränker den i alkohol eller droger. Vi är också bra på att ignorera den, eller så skickar vi bara den till sömns. Allt för att inte känna av den.

Detta är ett problem, anser Moya Sarner, enligt The Guardian. Hon är psykoterapeut, verksam inom Storbritanniens offentliga hälso– och sjukvårdssystem (Storbritanniens National Health Service), och författare.

Viktigt för god mental hälsa

Moya Sarner hävdar nämligen att ilska är avgörande för att bibehålla en god mental hälsa. Ilska ligger till grund för värdefulla instinkter, till exempel att lämna relationer där vi inte behandlas väl. Om vi dödar den instinkten, dödar vi också en del av oss själva – och vi riskerar vår egen säkerhet, säger Moya Sarner.

Det finns alla möjliga viktiga känslor gömda under ilskan som inte får plats om ilskan inte kan kännas först, tillägger hon.

Tre ilskna knep

Så, hur gör man då för att tillåta ilskan att kännas?

Här är tre knep som kan hjälpa dig att inte kväva ilskan när den väl börjar bubbla upp:

– Våga stanna kvar i rummet
Istället för att lämna rummet eller diskussionen, stå kvar. Att lämnna rummet kan vara samma sak som att stänga dörren till din egen ilska. Dröj kvar en stund och känn efter, bryt mönstret och undvik kväva varken dina eller den andra personens känslor.

– Håll dig kvar i samtalet
Ilska kan bidra till att en våg av oemotståndlig trötthet tar över. Man orkar helt enkelt inte stanna kvar i samtalet eller stunden, man tappar tråden och ger upp försöken att vara kvar. Försök istället att vara kvar i situationen. Fokusera på att lyssna och förstå den andra personen om det känns svårt att uttrycka sig.

ANNONS

– Våga vara arg
I en kärleksrelation är det viktigt att våga vara arg. Om man inte kan känna ilska med sin partner så kan man inte underhålla relationen på ett meningsfullt sätt, säger Moya Sarner. Ilska är inte farligt, det är naturligt. Våga därför uttrycka att du är arg och förklara sen varför.

Läs mer: Ny studie: Så krossas myt om ilska News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS