Den som äter en växtbaserad kost stöter ofta på produkter med soja och det finns många olika uppgifter om huruvida det är bra eller inte.
Mest läst i kategorin
Sojaplantan tillhör familjen baljväxter och är en viktig proteinkälla för både djur och människor. Soja används i livsmedelsprodukter, vegetabilisk olja och i biobränsle.
Tofu, edamame (egentligen gröna sojabönor), sojamjölk, sojasås, miso, tempeh, sojabönolja, sojaproteinisolat och vegetabiliskt protein är exempel på vanliga sojaprodukter.
Tidningen Fortune har pratat med experter för att ta reda på vad vi behöver veta om soja.
Kan soja öka risken för cancer?
Enligt dietisten Lauren McNeill, som är specialicerad på växtbaserad näring, är det främst en studie från 1987 och en studie från 1998 som ligger bakom den oro vissa känner för soja.
Forskarna undersökte i studierna hur råa sojabönor som konsumeras av råttor och möss påverkar deras hälsa och hormonnivåer och fann att det ökade deras cancerrisk och stimulerade deras brösttillväxt.
Soja innehåller fytoöstrogener som har en liknande struktur som det kvinnliga könshormonet östrogen och potentiellt kan likna och öka östrogenaktiviteten i kroppen.
Det här gjorde att människor började oroa sig för att fytoöstrogener skulle kunna öka risken för bröstcancer eftersom östrogenaktivitet kan påskynda cancertillväxt.
Baserad på djur- och provrörsstudier var en annan oro om soja att det eventuellt skulle kunna hämma funktionen i sköldkörteln, Lauren McNeill menar dock att de studierna är fundamentalt felaktiga.
“Soja är inte i sig vad möss äter i allmänhet … det är inte en bra studie att göra för att översätta till människor,” säger hon till Fortune.
Senaste nytt
Fördelar med soja
Och det finns faktiskt bevis som pekar på att soja har övergripande fördelar för människors hälsa. Forskning har funnit att soja inte har någon betydande påverkan på sköldkörtels funktion, det förhållandet undersöks dock fortfarande.
“Vi har nu mycket tydliga mänskliga data som visar att det inte finns något samband mellan sojakonsumtion och ökad cancerrisk och ökning av canceråterfall”, säger Neil Iyengar till Fortune.
Han är bröstmedicinsk onkolog vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, USA.
En studie från 2009 av 5 042 kvinnliga bröstcanceröverlevare i Kina fann att de som åt en kost med högre sojahalt hade en signifikant lägre risk för dödsfall och återfall i cancer.
Kvinnorna i den studien var mellan 20 och 75 år och som diagnostiserats mellan mars 2002 och april 2006.
Enligt en studie från 2018 verkar sojakonsumtion också hjälpa till att minska risken för prostatacancer hos män.
En annan studie från 2010 undersökte hur soja påverkar manliga reproduktiva hormoner och fann att soja varken påverkade testosteron eller andra könshormoner hos män.
Enligt en granskning av studier gjord 2019 kan fytoöstrogener förknippas med flera fördelar, inklusive kardiovaskulär och kognitiv funktion, hudhälsa samt att hjälpa till med viktminskning och att minimera symptomen på klimakteriet.
Andra fördelar som har upptäckts med soja är att det kan ge lägre kolesterol, lägre blodtryck, undertrycka aptiten och minska hudens åldrande.
Kan förbättra hälsan
Lauren McNeill menar att det finns många fördelar med att inkludera soja i kosten. Flera studier har faktiskt visat att soja både kan förbättra din hälsa och minska din cancerrisk.
Livsmedel med soja innehåller mycket fibrer, protein, vitaminer och mineraler och Neil Iyengar anser att det dessutom är ett plus att sojamat är växtbaserad eftersom en växtbaserad diet ger övergripande fördelar för hälsa och livslängd.
“Det som är bra med soja är att det är en så rik källa till näringsämnen … jag skulle verkligen inte säga åt folk att undvika soja. Jag skulle faktiskt säga åt folk att inkorporera soja som en del av en hälsosam cancerskyddande kost”, säger han till Fortune.
Giftiga ämnen i hemmet – så påverkas du
Kemikalier som är hormonstörande finns överallt, de finns i vardagsföremål som nonstick-pannor, konserver och tandtråd.