News55

Fallolyckor dödar tusentals – så undviker du dem

En person håller på att ramla omkull. Hela 70 000 svenskar läggs in på sjukhus varje år på grund av fallolyckor, här är några saker du kan göra för att undvika att bli en av dem
Hela 70 000 svenskar läggs in på sjukhus varje år på grund av fallolyckor, här är några saker du kan göra för att undvika att bli en av dem. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Det är vanligt med fallolyckor bland äldre och nästan 1 000 svenskar över 65 avlider varje år på grund av just fallolyckor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de saker vi kan göra för att undvika att själva drabbas av fallolyckor är att motionera och hålla oss aktiva, det skriver AP.

Fallolyckor orsakas oftast inte bara av en sak så för att minska din risk att själv drabbas kan du behöva vidta flera åtgärder.

“Varje år läggs 70 000 personer in på sjukhus på grund av en fallskada. Fall är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland personer över 70 år och närmare 1 000 personer över 65 år dör varje år på grund av fallolyckor”, sade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande förra året.

Var aktiv och träna

Att hålla sig aktiv är ett sätt att förhindra framtida olyckor, det gäller även om du har ramlat tidigare och är rädd att det ska hända igen.

“Det betyder inte att du måste ut och börja springa maraton eller något liknande, utan helt enkelt funktionella övningar,” säger Cara McDermott till AP. 

Hon forskar om fall vid Duke University School of Medicine i Durham, North Carolina, USA.

Det finns många övningar som kan hjälpa till att förebygga fallolyckor, som yoga, tai chi eller promenader.

ANNONS

Gör träningen rolig och social genom att träna tillsammans med andra eller leka med barnbarn. Nyckeln är att känna till sina egna begränsningar.

ANNONS

Våra sinnen förändras

Det finns många läkemedel som kan ha biverkningar som yrsel, trötthet eller andra saker som försämrar balansen.

Enligt Sara McDermott bör äldre vuxna som tar mediciner tala med sin läkare om hur deras läkemedel kan fungera i kombination. 

När vi åldras är det vanligt med förändringar i syn och hörsel, samt andra sinnen, och det kan bidra till fallolyckor. 

Därför är det bra att regelbundet testa både synen och hörseln.

Benskörhet

Benskörhet, eller osteoporos, innebär att benvävnaden är mindre tät vilket gör att skelettet blir svagare så att frakturer lättare uppstår. 

ANNONS

I Sverige uppstår varje år 80 000–90 000 benbrott på grund av benskörhet, det skriver Socialstyrelsen.

En läkare kan testa bentäthet och rekommendera behandling. Vitamin D och kalcium kan hjälpa till att förbättra benhälsan, när det det behövs.

Om du vet med dig att du är lite ostadig på benen kan det vara bra att ”fallsäkra” ditt hem. 

Du kan ta bort små mattor, byta ut svag belysning mot starkare dito och undvika att ställa in kastruller och annat på ställen som är svåra att komma åt.

Det är också viktigt att hålla hemmet rent och inte lämna föremål på golvet som du, eller någon annan, kan snubbla på.

Berätta för läkaren

Och om du ramlar omkull är det bra att låta din läkare veta att det hänt, även om det verkar vara en bagatell. 

Fallolyckor kan få stora konsekvenser och det är viktigt att ta itu med grundorsaken för att förhindra att det händer igen.

ANNONS

“Kanske är det en engångsgrej, men få det kollat ändå,” säger Sara McDermott till AP.

Dödsfall på grund av fallolyckor

Under 2022 dog 1 170 män och 1 037 kvinnor på grund av fallolyckor, det är 28,4 män och 16,1 kvinnor per 100 000 invånare, vilket motsvarar 63,5 respektive 72,5 procent av alla dödsfall på grund av olyckor bland män respektive kvinnor.

I högre åldrar är dödstalen för fallolyckor är högre. Över tid har de åldersstandardiserade dödstalen legat ganska stabilt med små minskningar främst bland kvinnor och män som är yngre än 75 år.

En ökning har dock observeras, framför allt bland män som är 85 år och äldre. Sedan år 1987 har dödstalen för män i den här åldersgruppen ökat från 12,6 till 16,8 per 100 000 invånare, det innebär en ökning med 33,6 procent.

Bland män som är yngre än 75 år har tvärtom den största procentuella minskningen skett sedan 1987, där dödstalen gått från 5,6 till 3,8 och därmed minskat med 32,5 procent.

Källa: Socialstyrelsen

Barbro Westerholm (L) m fl: Så minskar vi fallolyckorna bland äldre

Fallskador hos äldre är ett av sjukvårdens stora och mest försummade problem, som i dag kräver över 80% av alla sjukhusdagar för olycksfall. Nu krävs lagstiftning för att komma till rätta med problemet, skriver de tre debattörerna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS