News55

Färre får postcovid men många drabbas fortfarande

En kvinna har somnat med huvudet på sin dator. Forskning visar att förekomsten av det ofta försvagande tillståndet postcovid, minskade under pandemins gång.
Forskning visar att förekomsten av det ofta försvagande tillståndet postcovid, minskade under pandemins gång. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 juli 2024Publicerad: 18 juli 2024

Risken att drabbas av postcovid har minskat stadigt sedan pandemin började, det visar en ny amerikansk studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare drar i en studie slutsatsen att förekomsten av postcovid under det första året efter en infektion med civid-viruset minskade under pandemins gång.

Enligt forskarna förblev dock risken för postcovid betydande även bland vaccinerade personer som infekterades med covid-viruset under tiden då omicron spreds.

Många drabbas fortfarande

Forskningen antyder dock att, trots minskningen, utvecklar fortfarande hundratals amerikaner i veckan, det ofta försvagande tillståndet postcovid, det rapporterar Bloomberg.

“Riskminskningen är verkligen välkomna nyheter. Men den återstående risken är betydande och kommer att leda till miljontals fler med postcovid, vilket bidrar till en redan betydande mängd sjukdomar och funktionshinder,” skriver studiens seniorförfattare, epidemiologen Ziyad Al-Aly, i ett mejl till Bloomberg.

Världshälsoorganisationen säger att tiotusentals covid-fall rapporteras globalt, men på grund av hemmatester och underrapportering är troligtvis det faktiska antalet infektioner betydligt högre.

Vaccination är nyckeln 

I slutet av april visade en undersökning från USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, att cirka 4 procent av alla vuxna amerikanska män och 6,6 procent av alla vuxna amerikanska kvinnor har postcovid.

ANNONS

En studie har funnit att den minskande förekomsten av postcovid till stor del beror på vaccination och i mindre utsträckning på att den sjukdomsframkallande benägenheten hos nyare virusvarianter har minskat.

Enligt forskarna som gjort den studien kommer vaccination att vara nyckeln till att upprätthålla den lägre förekomsten av postcovid.

Studie: Postcovid-drabbade blir inte trodda – varken av Försäkringskassan eller familjen

Den som har drabbats av postcovid har svårt att bli trodda från såväl Försäkringskassan som den närmaste familjen. Det visar forskning från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS