News55

Studie: Postcovid-drabbade blir inte trodda – varken av Försäkringskassan eller familjen

Många postcovid-sjuka har svårt att bli trodda av Försäkringskassan
Många postcovid-sjuka har svårt att bli trodda av Försäkringskassan och vården. Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Den som har drabbats av postcovid har svårt att bli trodda från såväl Försäkringskassan som den närmaste familjen. Det visar forskning från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som har varit sjuk i corona kan drabbas av långdragna problem som gör att det kan vara svårt att klara både jobb och sin vardag, rapporterar SR

Ann Björkdahl som är forskare och arbetsterapeut har studerat postcovid under tre års tid. I undersökningen ingick 212 patienter där hälften av dem hade varit inlagda på sjukhus för behandling mot covid.

Men hon upptäckte att det var de som hade mildast symptom som fick det värst efteråt: Inte mindre än åtta av tio personer som ingick i studien uppgav att de hade svårt att klara vardagen och två av tre upplevde svårigheter att klara av sitt jobb.

Inte bara svårt få sympati från Försäkringskassan

Personerna i studien har också påtalat svårigheten att få stöd av omgivningen.

– Det gäller både inom vården, försäkringskassan och familjen. När man inte förstår så tycker man att det är konstigt, säger Ann Björkdahl till public service-kanalen.

Problemen som personerna anger är trötthet och kognitiv påverkan, det vill säga att man har svårt att orka och att hålla fokus

Ann Björkdahl är kritisk till att Sahlgrenska lade ner sin postcovid-mottagning för två år sedan.

ANNONS

Hur många är det då som drabbas av postcovid? Tidigare i maj rapporterade SR att det enbart i Västra Götalandsregionen handlade om 9300 personer.

Kan vaccinering minska risken för att få postcovid? En studie från Göteborgs Universitet ger svaret ja, på den frågan. I studien som SR rapporterade om i november 2022 ingick 600 000 personer. I den kom forskarna fram till att det var 58 procent lägre risk att få postcovid om man hade vaccinerat sig. Flera doser gav också ett bättre skydd mot detta.

Fler symtom

Andra forskare som har gjort telefonintervjuer med patienter som vårdats på sjukhus på grund av covid, drygt 400 personer, kom fram till att omkring tio procent av denna grupp hade fått besvär med synen eller fick förvärrade synproblem, som News55 rapporterat om tidigare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS