News55

Fem faktorer som skyddar mot bröstcancer

En kvinna på mammografi. Det är viktigt att gå på mammografi regelbundet så att eventuell bröstcancer kan upptäckas tidigt
Det är viktigt att gå på mammografi regelbundet så att eventuell bröstcancer kan upptäckas tidigt. (Foto: Christine Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Det går att både minska och öka risken för bröstcancer, här är fem viktiga faktorer som skyddar och som det är bra att ha koll på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och varje år insjuknar fler än 8 000 svenska kvinnor, det skriver Land.

Sedan mitten av 1970-talet har antalet kvinnor som drabbas av bröstcancer ökat, men dödligheten har minskat, bland annat på grund av tidig upptäckt via mammografi och bättre behandlingar.

Forskar om bröstcancer

Per Hall är professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet, KI, samt överläkare vid Södersjukhuset och har länge forskat om bröstcancer.

Han leder ett projekt där artificiell intelligens tränas att läsa av mammografibilder för att den ska kunna förutsäga risken för bröstcancer.

Han har särskilt fokuserat sin forskning på prevention och screening och tror på att skräddarsy förebyggande vård, samt på att kvinnor vid sin första mammografi ska få frågan om de vill att deras riskprofil kartläggs.

ANNONS

Täta bröst ökar risken

På en mammografibild går det att se om en kvinna har täta bröst, alltså mycket körtelvävnad. De som har det har fyra till sex gånger högre risk att drabbas av bröstcancer.

ANNONS

Per Hall tycker att kvinnor med täta bröst och högre risk ska kunna kallas på mammografi oftare, och att även använda andra metoder till dessa kvinnor, som kontrastförstärkt mammografi, för att lättare hitta cancer som gömmer sig.

“Kvinnor med mycket fettväv i brösten och låg risk skulle kunna kallas med längre mellanrum”, säger han till Land.

Genetisk risk

Flera hundra genetiska förändringar påverkar risken bröstcancer och via blodprov och genetiska tester går det att se hur stor ärftlig risk en kvinna har att drabbas av bröstcancer.

Ungefär fem till tio av de ärftliga riskerna kan i dag undersökas hos kvinnor som har bröstcancer i släkten.

“Många riskfaktorer för bröstcancer är numera kända. Fler liv skulle kunna räddas om kvinnor fick behandling redan innan sjukdomen hunnit utvecklas. I Sverige finns förutsättningar för tidig upptäckt och behandling, mammografi räcker inte för alla kvinnor”, säger Per Hall till Land.

Fem faktorer som skyddar:

Att föda barn och amma, helst innan 20-årsåldern, att föda många barn och amma dem är en viktig skyddsfaktor.

ANNONS

Att dricka måttligt med alkohol eller att inte dricka alls, detta då alkohol stimulerar produktionen av östrogen och har visat sig kunna göra bröstvävnaden tätare och det ökar risken.

Att vara normalviktig och inte bli överviktig, särskilt i klimakteriet eftersom fettväven producerar östrogen som påverkar bröstvävnaden.

Att vara fysiskt aktiv och motionera regelbundet skyddar eftersom fysisk aktivitet sänker östrogennivån och därmed minskar brösttätheten.

Att gå på mammografi och regelbundet själv undersöka sina bröst är bra sätt att tidigt upptäcka förändringar.

De flesta svenskar undersöker inte sina kroppar

Nästan sju av tio män och fyra av tio kvinnor undersöker inte regelbundet sina kroppar för att upptäcka knölar eller förändringar som tyda på sjukdomar som cancer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS