News55

Fick koll på blodsockret – gick ner 23 kilo

Kvinna med träningsband
Utöver 10 000 dagliga steg tränar Gayle Pagano 15 minuter styrketräning några dagar i veckan. Kvinnan på bilden är en annan. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Efter att ha upplevt kroppsliga förändringar som hon visste inte var normaltillstånd bestämde hon sig för att ta saken i egna händer. Läkare tog inte hennes problem på allvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gayle Pagano upplevde märkbara hälsoförändringar vid 53 års ålder och bestämde sig för att försöka återfå kontrollen över sin kropp när hon började få ledvärk och gå upp i vikt. I samma veva fick hon diagnosen prediabetes, rapporterar Business Insider.

Pagano blev frustrerad över läkarnas sätt att avfärda hennes symtom som en naturlig del av åldrandet och började att använda glukosmätare för att få koll på sitt blodsocker.

Glukosmätare har gjort susen

Genom att använda glukosmätaren med stöd av företaget Nutrisense kunde hon identifiera och anpassa sina matvanor för att få ner de höga blodsockernivåerna.

Hon upptäckte att det inte var nödvändigt att helt undvika kolhydrater så som pasta, men att det var viktigt att avstå från bearbetade livsmedel med olika sockerarter och tillsatser och i stället laga måltiderna från grunden med naturliga råvaror.

Tekniker kring mätning av blodsockernivåer har blivit allt bättre. Apples projekt – E5 – är ett exempel som går ut på att mäta kroppens glukosnivå utan att sticka hål i huden. Bolaget har nyligen uppnått viktiga milstolpar, men det återstår fortfarande år av arbete.

ANNONS

Knep kring proteiner och fibrer

Pagano började med olika strategier för att förbättra sin hälsa, exempelvis att äta mer protein och fibrer, införa fasta och använda tillskott som Berberin. Hennes sista måltid intar hon runt klockan 17 varje eftermiddag, vilket innebär 14 timmars fasta per dygn.

ANNONS

Hon ligger på en sund blodsockernivå genom att äta proteiner och fibrer först och behöver därmed inte dra ner så mycket på kolhydrater.

“Jag äter proteiner först, sedan fibrer, sedan stärkelse”, berättar hon för Business Insider.

Nedbrytning av proteiner och fibrer kan bromsa in upptaget av glukos från kolhydrater, vilket blivit en av Paganos strategier.

14 timmars fasta dagligen
Paganos sista måltid intar hon runt klockan 17 varje eftermiddag och därefter inträder 14 timmar fasta till frukosten nästa dag. (Foto: Pexels)

Regelbunden och allsidig träning

Utöver de rekommenderade 10 000 dagliga stegen, började Pagano också med 15 minuters pass styrketräning några dagar i veckan med hjälp av stretchband och vikter samtidigt som hon fortsätter med dagliga promenader.

Resultaten av livsstilsförändringarna har visat sig banbrytande: vid 56 års ålder har Pagano gått ner 23 kilo och har betydligt mer energi än tidigare. Hon känner sig också starkare.

Hennes hälsostrategier har bidragittill att övervinna förstadierna till diabetes.

ANNONS

Kosttillskottet Berberin har medverkat till viktminskningen

För att hålla en jämn blodsockernivå började Pagano också att använda tillskottet Berberin, “naturens Ozempic”.

Berberin är en kvävehaltig förening som förekommer i rötter bland berberisväxter. Ämnet har en lång historia inom traditionell medicin och sägs kunna underlätta viktminskning.

För Gayle Paganos del har det fungerat riktigt bra och hon känner sig nöjd.

Läs också:

Så kan blodsockret mätas på nytt sätt

Så kan du upptäcka diabetes

En kort promenad kan sänka ditt blodsocker

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS