News55

Så kan du upptäcka diabetes

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 juni 2022

Allt fler drabbas av diabetes typ 2 utan att veta om det, något som kan ge svåra konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Diabetikerförbundet är det cirka 450 000 svenskar som lider av just diabetes 2 och främst är det allt fler unga kvinnor som fått diagnosen. Det är oftast en osund livsstil med brist på fysisk aktivitet, dåliga matvanor och dålig kost som kopplas till just diabetes 2 och desto längre man går omkring med en odiagnostiserad sjukdom, desto fortare får man en rejält försämrad livskvalité om man inte får hjälp i tid.

Man kan även utveckla följdsjukdomar som kan ge skada på organ som ögon och hjärta, enligt tidningen Hälsa.

Diabetes 2 drabbar oftast vuxna och kan vara ärftlig men brukar utlösas av en dålig livsstil och innebär att kroppen tappar förmåga att ta upp insulin och /eller producera tillräckligt med eget insulin vilket gör att blodsockerhalten blir för hög.

Det finns dock sju tecken på symtom på diabetes 2 att vara uppmärksam på.

  • Ökad törst

    Ett typiskt tecken på diabetes. Eftersom diabetes torkar ut kroppen kommer du att bli konstant törstig, precis som du kommer att ha svårt att släcka törsten.
  • Konstant kissnödig

    Både törsten och att du blir kissnödig hela tiden beror på att det höga blodsockervärdet drar ut vätska ur cellerna, som spolas ut med urinen.
  • Klåda

    Särskilt i underlivet eller ”fuktiga” ställen på kroppen, till exempel i armhålorna, mellan tårna eller under brösten. Beror på att överskottssocker från blodet fastnar i urinröret när du kissar eller på huden när du svettas. Svampar och bakterier har alltså goda förutsättningar att föröka sig.
  • Trötthet

    När blodsockret stiger når inte den nödvändiga energin musklerna och resten av kroppen, och det hjälper till att dränera kroppen på kraft. Så även om du äter och dricker kommer du inte att kunna tillgodogöra dig det, vilket gör att du känner dig trött och mår dåligt.
ANNONS
  • Känselbortfall

    Diabetes kan orsaka skador på nervsystemet, vilket leder till minskad känslighet och ”domnande” känsla i fötter och händer. Känselstörningarna kan också ge dålig balans, eftersom man inte känner var man sätter ner fötterna.
  • Synstörningar

    Vid diabetes tappar ögonen sin elasticitet. Det beror på uttorkningen som uppstår i kroppen när blodsockret stiger. Synstörningar kan dock minska eller försvinna så snart blodsockerbalansen återställs.
  • Problem med sår och sårläkning

Diabetes kan orsaka klåda på kroppen. När man kliar sig kan små sår uppstå och bli till kliande hål som kan ge infektioner och svamp och huden får svårt att läka.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS