News55

Varning – dina barnbarn äter för mycket rött kött

en liten pojke äter en varmkorv. Små barn äter för mycket rött kött och chark, det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket
Små barn äter för mycket rött kött och chark, det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket. (Foto: Erik Nylander/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Små barn äter för mycket rött kött och för lite frukt och grönt, många barns köttkonsumtion ligger över den rekommenderade maxnivån för vuxna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I de nordiska näringsrekommendationerna är maxgränsen för vuxnas köttkonsumtion 350 gram rött kött och chark i veckan, det skriver SVT.

Nu visar Livsmedelsverkets undersökning av småbarns matvanor att nästan 50 procent av alla barn som är 1,5 år och 65 procent av alla fyraåringar äter mer rött kött och chark än så.

I båda åldersgrupperna äter pojkar mer rött kött än flickor.

Oroande

Dietisten, och studiens projektledare, Lotta Moraeus, tycker att det är ganska oroande att barn äter så mycket rött kött och chark redan när de är så små.

“Det finns vetenskapliga bevis för en koppling mellan tarmcancer och ett högt intag av rött kött och charkuterier. Cancern utvecklas senare i livet och därför är det är så viktigt att grundlägga vanorna tidigt”, säger hon till SVT.

Enligt studien äter barnen dessutom mindre frukt och grönt än rekommenderat, färre än var tionde fyraåring når upp till kostrekommendationen om 400 gram frukt och grönt varje dag.

“Det är tråkigt för vi vet att frukt och grönsaker har väldigt bra konsekvenser för barnens hälsa, både där och då men också på lång sikt. De innehåller vitaminer, antioxidanter och fibrer som man behöver få i sig varje dag”, säger Lotta Moraeus till SVT.

ANNONS

Hon säger vidare att fyraåringarna äter nästan 300 gram frukt och grönt varför det inte krävs så mycket för att de ska nå upp till rekommendationen.

Mättat fett och socker

Nästan alla barn i båda åldersgrupperna äter för mycket mättat fett som framförallt kommer från mejeriprodukter, rött kött och chark.

Hälften av fyraåringarna äter dessutom för mycket tillsatt socker.

Över tid har dock små barns matvanor förbättrats, är 2003 åt fyraåringarna mer rött kött och chark och mindre frukt och grönt än vad dagens fyraåringar gör.

Nya svenska kostråd ska stärka beredskapen

Livsmedelsverket har lagt fram ett förslag med uppdaterade kostråd som inte bara syftar till att främja hälsan och miljön, utan också till att stärka Sveriges beredskap.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS