News55

Forskare: Därför ska du välja fisk på tallriken

Artikelbild
Det finns flera fördelar med att byta ut rött kött mot fisk på tallriken. Foto: Janerik Henriksson / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Folkhälsan kan förbättras avsevärt om fler börjar äta mer fisk och mindre rött kött. Men det är inte vilka fiskar som helst som duger, enligt forskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att byta ut rött kött mot fisk kan rädda 750 000 liv och avsevärt minska förekomsten av funktionshinder kopplade till kostrelaterade sjukdomar. Det visar en ny studie av japanska och australiska forskare. 

“För att förbättra människors hälsa och planetens hälsa bör vi begränsa konsumtionen av rött kött och övergå till livsmedel som är både hälsosamma och miljövänliga”, skriver forskarna i tidskriften BMJ Global Health.

Läs mer: Årets matbluff avslöjas

De menar att det skulle vara särskilt gynnsamt i låg- och medelinkomstländer att minska konsumtionen av rött kött och istället byta till en mer fiskbaserad kost. Både ur ett hälsomässigt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. 

Välj rätt fisk

Den fisk som forskarna särskilt lyfter fram i studien är foderfisk, vilket är små fiskar som äts av större fiskar. Exempel på dessa är makrill, sill och sardiner. Dessa är rika på omega-3 fettsyror, kalcium och vitamin B12. Att äta mer av dessa fisksorter kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskare: Därför ska du välja fisk på tallriken
Foderfisk som makrill och sill har flera hälsofördelar. Foto: Unsplash

Tidigare forskning visar att räkor och hummer bidrar med högre klimatpåverkan än både kyckling och fläskkött, så det gäller alltså att välja rätt sjömat.

ANNONS

– Det förklaras till stor del av att skaldjur lever på botten och det går åt mer bränsle när de fångas än för arter som lever närmre ytan som sill och makrill. Dessutom är den ätbara delen av skaldjur förhållandevis liten jämfört med många fiskar, har Elinor Hallström, forskare inom hållbar nutrition, tidigare berättat för TT.

Världsnaturfonden WWF presenterar varje år en lista över vilka fiskar som är bäst att äta ur ett hållbarhetsperspektiv och vilka man bör hålla sig borta från. Där får både torsk och strömming rött ljus.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS