Äldre som drabbas av en viss sjukdom kan få plågsamma, ibland livslånga, biverkningar. Sverige ligger sämst till i jämförelse med Europa, de flesta andra länder använder vaccin.
Mest läst i kategorin
Risken för att drabbas av bältros någon gång i livet är ungefär 50 procent. Risken ökar markant då man är i 70-årsåldern och än mer efter 80 år, enligt Tomas Bergström, en av forskarna bakom en ny svensk studie som visar att det inte heller går att bli immun mot sjukdomen.
Sjukdom med komplikationer
Sjukdomen kan ge obehag i form av kliande utslag och blåsor på huden. Det finns en lång rad biverkningar, bland annat kan stroke och hjärninflammation förekomma – även hos barn. Man kan även få en lång rad neurologiska komplikationer, däribland nervsmärtor som kan bli extremt plågsamma och långvariga.
– Hos en del kan nervsmärtorna sitta i flera år, men ibland livet ut. Det finns inget botemedel, säger Tomas Bergström, till Göteborgs-Posten.
Senaste nytt
Sverige ligger efter
Förutom lidandet för de som drabbas innebär det stora kostnader för vården och samhället. Detta skulle kunna undvikas med hjälp av vaccin.
– Nästan alla andra europeiska länder har det redan. Vi är sämst i klassen just nu, konstaterar Tomas Bergström.
I dag ingår varken vaccin mot vattkoppor eller bältros i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige, skriver Göteborgs-Posten. Det utreds fortfarande av Folkhälsomyndigheten, som avböjer att svara på frågor med hänvisning till den pågående utredningen.
Dyrt vaccin
– Vi ligger i världstoppen med att ha vattkoppor tidigt. Snittåldern är fyra år och beror på att så många barn går på förskola. Däremot är vi sämst i klassen på att vaccinera mot vattkoppor jämfört med andra länder. En del har också börjat med allmänna vaccinationer mot bältros, däribland Storbritannien, säger Tomas Bergström, till tidningen.
Läs mer: Pensionärsorganisationer: “Ta fram ett vaccinationsprogram för äldre”
Eftersom man kan bli sjuk igen efter att man har haft bältros rekommenderar Tomas Bergström att vaccinera sig, även om det är dyrt.
– Man ska definitivt vaccinera sig, särskilt eftersom risken ökar att få det en gång till, säger han och hoppas att det blir subventionerat i framtiden, säger han till Göteborgs-Posten.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.