News55

Pensionärsorganisationer: "Ta fram ett vaccinationsprogram för äldre"

Artikelbild
Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 dec. 2016

Inför ett vaccinationsprogram för Sveriges äldre skriver företrädarna för pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna och PRO, i en debattartikel i Dagens Medicin.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det kommer till vaccinering av äldre skiljer sig svensk sjukvård från våra europeiska grannländer där både Storbritannien, Frankrike och Nederländerna har infört vaccinationsprogram för alla äldre. Detta är ett initiativ som Sverige borde ta efter, skriver Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna, och Christina Tallberg, ordförande för PRO, i en debattartikel i Dagens Medicin.

      LÄS MER: Här rapporteras flest fall av influensa

Sverige bör satsa på förebyggande insatser

En större satsning på förebyggande insatser, som till exempel vaccination, kommer att krävas i takt med att målgruppen 65+ växer, skriver debattörerna. Avsaknaden av dessa insatser innebär inte bara mer lidande för Sveriges äldre utan också ökade kostnader för sjuk- och hälsovården.

Ett steg i rätt riktning är att Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett särskilt nationellt vaccinationsprogram som ska ge äldre rätt till influensavaccination, menar debattörerna. SPF Seniorerna och PRO föreslår att programmet utökas till att också innehålla vaccin lunginflammation och bältros, sjukdomar som ofta drabbar äldre och som snabbt gör en människa beroende av sjukvård.

Detta är ett steg på vägen mot en mer jämlik vård, skriver Christina Tallberg och Christina Rogestam i Dagens Medicin.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS