En ung neuroforskare tror att hjärnan kan bevaras och återupplivas i framtiden så att vi kan leva i hundratals år.
Mest läst i kategorin
31-åriga Ariel Zeleznikow-Johnston är forskare vid Melbournes Monash University i Australien och har alltid varit intresserad av neurovetenskap, skriver The Guardian.
Han säger att han jobbar med att utforska hur våra hjärnor ger upphov till medvetande.
“Det är sammanflödet av biologi, den våta mekaniken, av hur celler och neuroner fungerar, filosofiska frågor om identitet och den roliga, kognitiva mekaniken i hur hjärnan fungerar”, säger han till The Guardian.
Historien om medicinska framsteg och vad vi kan vänta oss i framtiden intresserar honom.
Avskaffa döden
I miljontals år, innan insulinbehandling utvecklades år 1921, dog människor av typ 1-diabetes, det sågs som oundvikligt och oföränderligt.
Ariel Zeleznikow-Johnston säger att det sedan, från ingenstans, inte längre var sant, och det är med den idén i tanken han har skrivit en bok om hur och varför vi ska avskaffa döden.
Han hoppas att boken ska vara ett manifest och en färdplan för hur de som i dag är dödligt sjuka kan erbjudas en pausknapp som ger dem en chans att stoppa sina biologiska klockor tills läkevetenskapen har avancerat och kan bota dem.
Senaste nytt
Ingen behöver dö
Han ser kanske till och med en möjlighet för odödlighet och är övertygad om att tekniken för att möjliggöra mycket av det här redan finns och inte kostar mer än en begagnad bil i mellanklassen.
“Logiskt, där vi kan förvänta oss att den här tekniken kommer finnas om 10, 20, 100 år från nu, det var det som tog mig till möjligheten att bevara: hur vi fortfarande kan finnas kvar i decennier och århundraden som kommer”, säger han till The Guardian.
Han frågar sig alltså om vi kulle kunna ge oss själva en chans att utnyttja medicinska framsteg som ännu är långt borta och han skriver att han, med ankomsten av hjärnbevarande, inte tror att någon överhuvudtaget behöver dö.
Kan inte föreställa oss annat
Ariel Zeleznikow-Johnston säger att vetskapen att hans hjärna och kropp ständigt förfaller ibland kan bli jobbig.
“Och jag har alltid misstänkt att vårt samhälleliga accepterande av döden kommer från en oförmåga att föreställa oss något annat”, säger han till The Guardian.
Han tillägger att det här är en misstanke som inte bara är rent anekdotisk utan den backas upp av vetenskaplig litteratur.
Det finns de som menar att döden ger livet mening och att vi behöver den eftersom den ger oss en deadline för att uppnå våra mål.
Det här kallar han för palliativ filosofi, eftersom döden är oundviklig vill vi ha övertygande skäl till varför den är bra, så vi skapar dem.
Människor vill leva
Enligt Ariel Zeleznikow-Johnston vill människor leva längre, men de känner att det är omöjligt och när vi närmar oss slutet är det enligt honom få människor som faktiskt vill dö.
Han menar att det modern medicin gör är att försöka hålla döden borta, men att vi som samhälle ännu inte har erkänt eller kommit överens om att slutmålet för medicinsk forskning är att helt eliminera sjukdomar.
Vare sig du förespråkar eller avfärdar det han säger menar Ariel Zeleznikow-Johnston att vi bör bestämma oss för om det är bra eller dåligt att besegra döden, och om vi väljer det förstnämnda, tror han att han kan ha en plan.
Så kan du börja tala om döden med nära och kära
Döden är oundviklig, men de flesta talar inte gärna om den och många har inte dokumenterat hur de vill ha det vid livets slut.