News55

Så kan du börja tala om döden med nära och kära

En medelålders kvinna talar med en äldre kvinna. Många undviker att tala om döden och vad som ska hända efter den, en socialarbetare på hospice som ägnat mycket tid åt frågan hur man ska ta sig an sådana samtal ger tips om hur vi kan börja
Många undviker att tala om döden och vad som ska hända efter den, en socialarbetare på hospice som ägnat mycket tid åt frågan hur man ska ta sig an sådana samtal ger tips om hur vi kan börja. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 04 nov. 2024

Döden är oundviklig, men de flesta talar inte gärna om den och många har inte dokumenterat hur de vill ha det vid livets slut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lisa Pahl är socialarbetare på hospice och har funderat mycket på hur vi kan påbörja samtal med familjemedlemmar om döden och att dö, det skriver Fortune.

Hon har ägnat mycket tid åt frågan hur man ska ta sig an den här typen av samtal, vad som är viktigt att ta reda på och när det är rätt tidpunkt att börja ta upp sådant, hon menar att det viktigaste är att försöka.

“Att undvika ämnet hindrar inte döden från att hända. När jag ger stöd till familjer under månaderna efter ett dödsfall, blir det många gissningar, oftast för att det inte förekom samtal om vad den döende skulle önska sig under sina sista dagar. Att ha dessa konversationer proaktivt kan faktiskt föra er närmare och stärka relationer”, säger hon till Fortune.

Så här kan ni komma igång

Börja med att komma fram till vad som skulle vara bra att veta om dina föräldrar, sin partner, eller någon annan närstående behöver vård i livets slutskede eller dör.

Sådant som fullmakter samt tillgång till konton och lösenord kan behövas, men det finns även annat att ta hänsyn till.

Det kan exempelvis vara var de vill bo om de inte kan ta hand om sig själva, om de vill bli matade via tub eller få hjälp med andningen och vem som ska fatta beslut om sjukvård åt dem när de själva inte kan.

Det kan även handla om vad som ska hända med deras kropp när de dör, om de vill ha en begravning och hur de i så fall vill att den ska se ut.

ANNONS

“Jag pratar med många sörjande människor som är lite arga på sina anhöriga för att de lämnat så mycket ogjort och obestämt efter sin död. Det är en sann gåva för familjemedlemmar att kunna följa önskningar istället för att fatta beslut för någon annans räkning”, säger Lisa Pahl till Fortune.

ANNONS

Inspireras av andra

Lisa Pahl säger att för dem som undviker att prata om döden kan filmer, tv, artiklar, poddar eller böcker ge en mjukstart för att börja utforska ämnet.

Hon berättar att hennes mamma tittade på den amerikanska tv-serien This is Us, när den sändes och att den i flera avsnitt gjorde ett bra jobb med döendeprocessen och hur den såg ut i en familj.

“Efter att avancerad vårdplanering var med i ett avsnitt ringde jag henne nästa dag och fick reda på att hon hade många åsikter om vad hon skulle göra annorlunda i samma situation”, säger Lisa Pahl till Fortune.

Även berättelser om släktingar eller grannar kan fungera på ett liknande sätt och ge en möjlighet att ta upp vad nära och kära vill göra i liknande situationer.

Existentiell hälsa påverkar vår livslängd

Visst är kost och träning viktigt för att vi ska hålla oss friska, men god existentiell kondition kan också stärka vår hälsa och hjälpa oss leva längre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]