News55

Forskning om prostatacancer får flera miljoner

En prostata med angränsande vävnad. Ett projekt som ska forska om effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får flera miljoner i anslag av Sjöbergstiftelsen, som främjar vetenskaplig forskning med huvudsaklig inriktning på cancer, hälsa och miljö
En prostata med angränsande vävnad. Ett projekt som ska forska om effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får flera miljoner i anslag av Sjöbergstiftelsen. (Illustration: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Sjöbergstiftelsen, som främjar vetenskaplig forskning med huvudsaklig inriktning på cancer, hälsa och miljö, ger 21 miljoner kronor till ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Behandlingen räcker inte till

Nästan hälften av alla som dör av prostatacancer i Sverige har diagnosticerats med en aggressiv cancer som ännu inte spridit sig.

Det borde därför ha funnits möjligheter att hejda sjukdomsförloppet, men för den här högriskgruppen är dagens behandlingar ofta inte tillräckliga.

Andreas Josefsson är urolog och docent vid Umeå universitet, samt initiativtagare och ansvarig för ett projektet som kallas Sprintr, vilket står för Swedish Prostate cancer Initiative for Novel Treatment Regimens.

“Med projektet hoppas vi kunna förbättra överlevnaden genom att bli bättre på att hitta den behandling som fungerar bäst för varje enskild patient, säger han i ett pressmeddelande.

Projektet leds från Umeå universitet och Göteborgs universitet.

ANNONS

Projektets mål

Forskarna ska identifiera nya biomarkörer och utvärdera deras förmåga att fördela patienter till olika behandlingsalternativ i en plattform för läkemedelsstudier.

ANNONS

De ska även samlas in information om kostnaderna för analyser i relation till effekten av behandlingar, för att se om det är ekonomiskt försvarbart att använda dem i vården.

Ett annat viktigt mål med projektet är att skapa en grundstruktur för datainsamling och patientuppföljning som blir tillgänglig för alla prostatacancerstudier i Sverige.  

“Planen är att alla män i hela landet som har en misstänkt prostatacancer ska tillfrågas om att delta. Eftersom Sverige har en relativt liten befolkning kan det annars ta lång tid att få tillräckligt stora studier”, säger Karin Welén i pressmeddelandet.

Hon är docent vid Göteborgs Universitet och projektledare inom studien.

Tusentals varje år

Cirka 10 000 svenska män per år får diagnosen prostatacancer, cancern går i många fall att bota, men varje år dör cirka 2 500 svenska män av prostatacancer.

Det gör prostatacancer till den cancerform som flest män dör av i Sverige.

Sjöbergstiftelsen har gett projektet Sprintr 21 miljoner kronor, anslaget är på tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare sju år.

ANNONS

Vänta och se – bäst vid prostatacancer

Män som i högre ålder diagnosticeras med lokaliserad prostatacancer kan med fördel avvakta med behandling.

CC BY 2.0

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS