News55

Vänta och se – bäst vid prostatacancer

prostatacancer
Män som i högre ålder diagnosticeras med lokaliserad prostatacancer kan med fördel avvakta med behandling.(Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Män som i högre ålder diagnosticeras med lokaliserad prostatacancer kan med fördel avvakta med behandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det kan tyckas bakvänt, men är ofta det rätta”, säger Pär Stattin, en av forskarna bakom en ny studie, skriver TT.

Han pratar om en balansgång inom vården mot prostatacancer, samtidigt som han betonar att den som har symptom bör uppsöka sjukhus och ha regelbunden kontakt med vården.

Det primära är enligt forskaren att “undvika att behandla i onödan”.

Prostatacancer är kroniskt men inte dödligt.

Så har forskningen gått till

Han har samlat in data om 5 234 män i Nationella prostatacancerregistret med en förväntad överlevnad på mindre än tio år.

Till sin hjälp har han haft forskarkollegor och gruppens forskning baseras på ålder och andra sjukdomar som männen hade.

Av de män som avlidit inom tio år efter diagnos hade 92 procent av männen med lågriskcancer och 84 procent av de med högriskcancer avlidit av andra orsaker än prostatacancer”, berättar TT.

ANNONS

Resultaten av forskningen har publicerats i Jama Network Open.

Strategin används redan i Sverige

Rönen – som i hög grad praktiseras i Sverige – visar att merparten av de ovan nämnda männen inte hade behövt hormonbehandling, vilket för övrigt uppges öka risken för biverkningar som benbrott, minskad muskelmassa, sämre blodsockerreglering och förlust av sexförmåga.

“När cancern tillväxer ska man absolut behandla, men vi ser i studien att de flesta avled av andra orsaker innan de fick symtom av cancern. I dessa fall är det mycket bättre att hålla uppsikt och inte behandla”, säger Pär Stattin.

Läs även: Prostatacancervården allt bättre News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS